Büyük verinin zirvedeki girişimi Palantir, 2015'e yeni bir yatırım daha sıkıştırdı

Büyük verinin zirvedeki girişimi Palantir, 2015'e yeni bir yatırım daha sıkıştırdı

Henüz borsaya açılmamış en yüksek değerlemeye sahip 10 girişimden biri olan Palantir, 129 milyon dolarlık yeni yatırım turuna imza attı ve dikkatleri bir kez daha üzerine çekti.

CIA ve NSA’e büyük veri analizi hizmetleri sunan Palantir’in değeri Temmuz ayında aldığı 450 milyon dolarlık yatırımla 20 milyar dolara yükselmişti. Palantir'in, Ekim ayında 105 milyon dolar yatırım aldığı da basına yansımıştı ki SEC dokümanlarına göre ABD'li girişimin bu süreçte aldığı toplam yatırım 680 milyon doları buluyor.

Osama Bin Ladin'in takip sürecinde de kullandığı belirtilen Palantir, CrunchBase'e göre 16 yatırım turuna imza atarak sadece değerleme açısından değil, yatırım turu açısından da özel bir yere sahip. Hemen belirtelim, Founders Fund'ın kurucu ortağı Peter Theil de Palantir'in kurucu ortakları arasında yer alıyor.

Her ülkenin ihtiyacı olan bir girişim

Palantir'in en büyük müşterilerinin ABD istihbarat kurumları olduğu malum. CIA'e yardımcı olan teknoloji şirketlerine yatırım yapan In-Q-Tel adlı risk sermayesi şirketi de Palantir yatırımcıları arasında yer alıyor.

Güvenlik ve büyük veri girişimlerinin önümüzdeki dönemde giderek önem kazanacağını hep söylüyoruz ama Palantir'in bu alanda çok özel bir yere sahip olduğunun altını bir kez daha çizmek gerekiyor. Bu tür girişimlerin küresel olmaktan ziyade kendi ülke sınırları içinde önem taşıdığı da işin diğer önemli tarafı. Yani hemen her ülkenin bir Palantir gibi bir girişime ev sahipliği yapması gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.