Bill Gates'in 2015'te okuduğu ve önerdiği en iyi kitaplar

Bill Gates'in 2015'te okuduğu ve önerdiği en iyi kitaplar

Mark Zuckerberg'in kitap kulübüyle başladığımız 2015'i Bill Gates'in kitap önerileriyle bitiriyoruz. 2013'ten bu yana yıl boyunca okuduğu kitaplar arasından bir yıl sonu seçkisi paylaşan Bill Gates'in bu yılki listesinde ortak tema "nasıl". Gates'in aktardığı gibi kitapların bir bölümü fiziksel dünyayla ilgili "nasıl?" sorularına cevap verirken bir bölümü insanın ruhsal gelişimiyle ilgileniyor.

Bill Gates'in 2015'te okuduğu en iyi kitaplar listesinde bu yıl altı kitap yer alıyor:

The Road to Character, New York Times köşe yazarı David Brooks imzalı kitap, Amerikan toplumuna yönelik bir değer eleştirisi sunuyor. Toplumun dışarıda başarıya ulaşmanızı sağlayacak résumé ya da CV erdemlerini kazandırırken, kendinizle barışık olmanızı sağlayacak eulogy erdemlerini unuttuğunu söyleyen Brooks, önermesini gerçek tarihi karakterler üzerinden anlatarak güçlendiriyor. Bill Gates, iki erdem türü arasındaki ayrım çok net olmasa da The Road to Character'in kendisini çokça düşünmeye sevk ederek iyi iş çıkardığını söylüyor.

Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words, Gates'in kütüphanesinde yer alan bir diğer kitap XKCD'nin yazarı ve eski bir NASA çalışanı olan Randall Munroe'nun kitabı, akıllı telefonların nasıl çalıştığından nükleer santrallere, bulaşık makinesinden ABD anayasasına kadar karmaşık birçok konuyu yalın bir dille açıklıyor. Munroe bu yalınlığı İngilizce dilinde en sık kullanılan bin kelimenin dışına çıkmayarak sağlıyor. Gates, esprili bir dile sahip kitabı, yer yer kahkahalarla okuduğunu yazmış.

Being Nixon: A Man Divided, gazeteci, yazar Evan Thomas'ın, ABD eski Başkanı Richard Nixon'ın farklı bir portesini çizen kitabı, Gates'e göre Nixon'ı "daha adil" bir şekilde resmediyor. Thomas'ın yalnızca başkanlığına odaklanmayarak Nixon'ı "parlak, kusurlu ve çelişkili bir adam" olarak ele alışı Gates'ten tam puan almasını sağlamış.

Sustainable Materials With Both Eyes Open, University of Cambridge'den Julian M. Allwood, Jonathan M. Cullen ve ark. tarafından kaleme alınan kitap, insanların en çok kullandıkları maddeleri baz alarak karbon emisyonunu en fazla ne kadar azaltabileceğimiz sorusunu yanıtlamaya çalışıyor. Pek az bilinen bu konuyu renkli illüstrasyonlar ve akıllıca analojilerle anlaşılabilir hale getiren kitabın sayfasına giderek PDF formatını ücretsiz okumaya başlayabilirsiniz.

Eradication: Ridding the World of Diseases Forever?, Nancy Leys Stepan bu kitabında hastalıklarla mücadelenin tarihini ele alıyor. Tifüs, sarı humma ve sıtma gibi hastalıkları yok etmek için yapılan çalışmalar, başarısızlığa uğrayan denemeler ve hatalardan çıkarılan dersleri bir araya getiriyor. Gates, kitabın dilinin uzman olmayanları zaman zaman zorlayabilecek derecede akademik olduğunu da not ediyor. Gates kitabı, gelecekte hayatları kurtarmak için geçmişten hangi dersleri çıkarmamız gerektiği konusunu netleştirmemize yardımcı olduğu için seçmiş.

Mindset: The New Psychology of Success, Carol S. Dweck'in kişisel gelişime odaklanan kitabı, becerilerimize duyduğumuz güvenin nasıl öğrendiğimiz ve hayattaki seçimlerimiz üzerindeki güçlü etkisini gözler önüne seriyor. Gates, kitabı yalnızca eğitimcilere değil, yeteneği desteklemek isteyen iş insanları ve anne-babalara da öneriyor.

Gates'in listesinde yer almayan ancak "mansiyon"u hak eden bir kitap daha var. Gates, bu yıl Nick Lane'in hayatın kökenlerini sorguladığı The Vital Question'ını çok beğendiğini ve bunun üzerine diğer kitaplarını da okuduğunu söylüyor.

Gates'in 2014 yılı seçkisi için bağlantıyı takip edebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.