2015'te frene basan Google Ventures, Avrupa fonunu kapatıyor

2015'te frene basan Google Ventures, Avrupa fonunu kapatıyor

Silikon Vadisi'nin en aktif yatırımcılarından Google Ventures için 2015 bir tür revizyon yılı olmuş gibi görünüyor. Google'ın yeni ana şirketi Alphabet altında yeniden yapılanan şirket, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında daha az yatırım yaptı. Yatırım yaptığı girişim sayısı 57'den 34'e düşen Google Ventures, 2016'ya farklı bir yol haritasıyla giriyor.

Google Ventures'ın bir önceki yılın gösterişli sunumuna kıyasla mütevazi  bir paylaşımla duyurduğu 2015 yılı özetinde dikkat çeken ilk nokta, yatırım şirketinin adını GV şeklinde değiştirmesi. Yeniliğin amacı, halihazırda Alphabet altında bağımsız olarak hareket eden şirketin Google ile bağlantılı olduğu algısını azaltmak ve yok etmek. Bu durum GV'nin Google'ın çıkarlarıyla tam olarak örtüşmeyen, hatta rekabet ettiği düşünülen (Uber gibi) girişimleri desteklemesini kolaylaştırabilir.

gv investGV'nin 2015 yatırımlarında en fazla fonun yaşam bilimleri ve sağlık odaklı girişimlere ayrılmış olduğu göze çarpıyor. Önümüzdeki 12-24 aylık sürede bu alana 200-250 milyon dolar yatırımayı planlayan GV, yapay zeka (AI), machine learning, güvenlik ve bugün ön görülmesi mümkün olmayan inovatif teknolojilere yatırım yapacağını söylüyor. Farklı olaraksa 2016 yılından itibaren tohum yatırım turlarına katılmayı planlamıyor.

FT ve WSJ'a konuşan GV CEO'su Bill Maris, röportajlarında yatırım piyasasının bir bölümünün fazla ısındığına inandığını da söylüyor. Bu sene bazı turlarda fiyatların düştüğünü gözlemlediğini de söyleyen Marris, bunun önümüzdeki yıl GV'nin yeniden hızlanması için bir fırsat olarak görüyor. GV 2016 yılına 2.4 milyar dolar fonla giriyor. 

Yaklaşık 18 aydır Avrupalı girişimlere özel 125 milyon dolarlık Google Ventures Europe fonuyla çalışan GV, 2016 yılında bu fonu kapatmayı da planlıyor. Bugüne kadar beşi Birleşik Krallık olmak üzere altı Avrupalı girişime yatırım yapan fonun devam etmemesi, bu girişimlere yatırım yapılmayacağı anlamına gelmiyor. GV'nin merkezileştirmesini amaçlayan adım, diğer taraftan GV'nin Avrupa yatırımlarından beklediğini tam anlamıyla elde edemediği anlamına da geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.