Türkiye'den öğrenim gören girişimcilerimizin kurduğu küresel girişimleri tanımaya ve tanıtmaya devam ediyoruz. Özgün Ali Erdoğan, Umur Çubukçu ve Sümedh Pathak tarafından kurulan CitusData.com da bu kapsamda tanıdığımız ve Y Combinator'a seçilme başarısı gösteren girişimlerden biri.
2009 yılı sonunda kurulan ve 2010 ortasında aktif olarak hizmet vermeye başlayan Citus Bilgi İşlemleri, büyük veri odaklı açık kaynaklı veritabanı geliştiren bir şirket. Dünyanın en gelişmiş açık kaynaklı veritabanı olarak görülen PostgreSQL'u yüzlerce sunucu üzerinde paralel çalıştırabilen, terabaytlarca veriyi saniyeler içinde işleyebilen bir altyapı sunuyor.
2011 yılında Y-Combinator'a kabul edilerek Silikon Vadisi'ne açılan Citus Data, ABD'de Citus Data Incorporation'ı adlı yeni bir şirket daha kurmuş. Şu anda temel ürünü PostgreSQL üzerinde geliştirilen dağıtık veritabanı ürünü CitusDB'yi geliştirmeye ve pazarlamaya devam ediyor.
Cloudfare gibi önemli müşteriler
Citus Data EMEA Direktörü Utku Azman'dan aldığımız bilgilere göre CitusData'nın müşterileri arasında küresel internet trafiğinin yüzde 10'unu işleyen (4 milyon web sayfasının verisi üzerinde analitik yapan) Cloudflare gibi önemli şirketler yer alıyor. CERN, Institute for Cancer Research UK, European Space Agency gibi uluslararası araştırma kuruluşları tararafından test edilen CitusDB, bu sayede küresel pazardaki rekabet gücünü de artırıyor.
14 milyon dolar civarında yatırım
Citus Data, CitusDB ürününün kurumsal sürümünü yıllık lisans ile satarak gelir elde ediyor. Bugüne kadar Silikon Vadisi yatırımcılarından 14 milyon dolar civarında yatırım toplamış. En son alınan Series A fonuna da Silikon Vadisi'nin önemli yatırım şirketlerinden Khosla Ventures liderlik etmiş.
Türkiye, Avrupa ve ABD'deki teknik ekipler tarafından geliştirilmeye devam eden Citus Data, açık kaynaklı veritabanı PostgreSQL dünyasında teknolojik liderliğe oynadığını ifade ediyor. Bu sene düzenlediği PGConf Silicon Valley ile de bilinirliği artırmayı sürdürüyor.
Aldığımız bilgilere göre Citus Data, PostgreSQL'un dünyadaki 20 geliştiricisinden bazılarını da bünyesinde barındırıyor ve teknik ekibi genişletmek konusunda seçici davranıyor. İş başvurusu yapan adayların yüzde 10'undan azını mülakata çağırılıyor ve bunların da yüzde 5'inden azı ekibe dahil ediliyor. Ama Türkiye'deki yetenekli mühendislerin başvuruları da merakla bekleniyor.
Citus Data, Türkiye'den de önemli teknik girişimlerin çıkabileceğinin bir başka göstergesi ve umuyoruz bu girişimlerin sayısı giderek artar. Bir başka örnek için bkz: Hazelcast.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap