Popüler internet tarayıcısı Firefox'un geliştiricisi ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Mozilla, her yılın Kasım ayında açıkladığı bir önceki yıla ait yıllık gelir raporunu 2014 yılı için yayınladı Dönemin mali açıdan en önemli noktası, Mozilla'nın Google ile anlaşmasının yürürlükte olduğu son yıl olması ve tarayıcının sürdürülebilirliği.
Mozilla'nın yayınladığı rapora göre organizasyon 2014 yılında 330 milyon dolar gelir elde etmiş. Gelirin yüzde 98'i ise Google'dan geldi. Google'ın Mozilla'nın gelirindeki aslan payına sahip olmasının sebebiyse geçtiğimiz yıl sonlandırılan arama motoru anlaşmasıydı. Buna göre Mozilla standart arama moturu olarak Google ile yaptığı anlaşmayı bitirdi, onun yerine Rusya'da Yandex, Çin'de Baidu ile anlaştı. Firefox'un Avrupa'da varsayılan arama moturu halen Google ancak Mozilla'nın İş ve Hukuk işlerinden sorumlu genel müdürü Denelle Dixon-Thayer vakfın bundan bir gelir elde etmediğini söylüyor.
Mozilla'da CFO olarak görev yapan Jim Cook'da 2015 yılı gelir rakamlarının 2014 yılından daha iyi olacağını, Mozilla'nın gelir bakımından Google'a bağımlı olmadığını herkese göstereceklerini söylemiş. Mozilla'nın kâr amacı gütmeyen bir vakıf olması ve Firefox'u kullanıcılara açık, tarafsız web deneyimi sunacak tarayıcı olarak yıllardır lanse etmesi nedeniyle üzerinde bir baskı var. Eğer şirket gelir bakımından Google'a bağlı kalsaydı, birçok kullanıcının aklına şirketin gelir uğruna arama sonuçlarını taraflı gösterebileceği fikri gelebilirdi (-ki bu aslında önceden beri tartışılan bir konuydu).
2016 Kasım'da Mozilla tarafından 2015 yılına ait yıllık mali raporları açıklanmadan şirketin iddia ettiklerini başardığını bilemeyeceğiz ancak tarayıcının önündeki tek engel gelir değil. Mobil platformlarda da Firefox çok güçsüz hatta varlığı hissedilmeyecek bir durumda. Kasım ayının ortasında iOS sürümü yayınlanan Firefox'un gelecek ay pazar durumuna ait verileri görebileceğiz ancak Chrome'un mevcut mobil pazarın yüzde 35,36'sını domine ettiğini belirtelim. Mobil işletim sistemi Firefox OS'da vakfın bir diğer başarısız olduğu proje olarak sayılabilir. Tüm bunların yanında Firefox'un hayatta kalması ve çalışmalarını bağımsız, kullanıcı dostu ve güvenilir bir şekilde devam etmesi internet kullanıcıları için çok önemli.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap