Çin, VPN kullanan kişilerin mobil hizmetlerini askıya alacak

Çin, VPN kullanan kişilerin mobil hizmetlerini askıya alacak

İnternet yasaklarıyla adı en çok anılan ülkelerden biri olan Çin, yasaklardan kaçınmanın yolunu bulanlarla da mücadelenin peşini bırakmıyor.

Çin'in Xinjiang bölgesinde yaşayan insanlarda bazılarının mağduriyetiyle ortaya çıkan son yasak, kullanıcıların mobil hizmetlerinin askıya alınmasına kadar gidiyor. Eğer kullanıcının bir VPN kullandığı veya WhatsApp ile Telegram gibi mesajlaşma programı kullandığı tespit edilirse, GSM operatörü mobil hizmetini 2 saat boyunca bloke ediyor. Yasağın, en çok VPN ile bağlantı sağlayan ve Çin'de turist ya da iş seyahati sebebiyle bulunan VPN kullanıcılarını olumsuz etkileyecek.

Yasaklar, hükümet adına Çin operatörleri tarafından SMS ile bloke edilen "suçluya" iletiliyor. Kullanıcıların 2 saatlik yasaklarıyla ilgili soruları olması halinde ise, en yakın polis merkezine başvurmaları ve siber güvenlik polisleriyle irtibata geçmeleri isteniyor.

Çin'in internet güvenliğini sağlayan ve "Great Firewall" olarak bilinen kalkanın en büyük engellerinden birisi VPN idi ve Çin, bu konuda caydırıcı tavrını devam ettireceğe benziyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.