Bilio anketi: Mobil ticareti artırmanın yolu güvenli e-ticaret uygulamalarından geçiyor

Bilio anketi: Mobil ticareti artırmanın yolu güvenli e-ticaret uygulamalarından geçiyor

Markafoni.com'u da bünyesinde barındıran Naspers Grubu’nun bir iştiraki olan Bilio.com, yapmış olduğu araştırmayla mobil alışveriş alışkanlıklarımızla ilgili kaydedeğer bilgiler paylaşıyor.

Fiyat ve karşılaştırma sitesi Bilio.com üzerinden yapılan anket 1.500 kişi tarafından cevaplandırılmış. Gelen yanıtlara göre katılımcıların yüzde 40 akıllı telefonu üzerinden alışveriş yapmış. Akıllı telefonundan alışveriş yapmayanların gerekçesi sorgulandığında ise mobil alışveriş süreçlerinin güvenliği öne çıkıyor.

Diğer yandan ankete katılanların yüzde 85'i, mobil alışveriş için akıllı telefon yerine tablet kullanmayı tercih ettiğini gösteriyor ki bu noktada kullanıcı büyük ekran avantajının etkili olduğunu söylemek mümkün.

Mobil alışverişte güven duygusu şart

Bilio'nun anketine göre mobil alışveriş yapanların yaklaşık yarısı (yüzde 48) kullanım kolaylığı nedeniyle mobil alışverişi tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 36'sı fırsatları kaçırmamak, yüzde 16'sı da güvenli bir alışveriş deneyimi yaşamak için mobil alışverişi tercih ettiklerini belirtiyor.

Yine ankete katılan her iki kullanıcıdan biri en çok teknoloji ürünlerini satın aldıklarını belirtiyor. Teknolojinin arkasından ise sırasıyla moda, kozmetik ve dekorasyon kategorileri geliyor. Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 83’ü de "En çok hangi dönemde mobil alışveriş yaparsınız?" sorusuna “Farketmiyor” yanıtını veriyor. Sevgililer Günü ve yılbaşı ise özel günler kategorisinde öne çıkan iki isim oluyor.

Mobil uygulaması olan e-ticaret siteleri avantajlı

Bilio'nun anketinden çıkan diğer sonuçlar ise mobil uygulaması olan e-ticaret sitelerinin avantajlı olduğunu gösteriyor. Bu sonuçları sıralayacak olursak;

  • Yanıtların yüzde 61’i, alışveriş yapacakları sitenin mobil uygulaması olmasının veya web sitesinin mobil cihazlara uyumlu olarak erişilmesinin, alışveriş kararlarını etkileyeceğini belirtiyor.
  • Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 54’ü e-ticaret sitelerinin farklı telefon işletim sistemleri için özel olarak geliştirdiği mobil uygulamaları kullanıyor.
  • Mobil alışveriş yapanların yüzde 64’ünü Android, yüzde 16’sı iOS tabanlı bir akıllı telefon kullanıyor.

Genel tabloya bakıldığında Türkiye'de mobil alışveriş tercihlerinin fena olmadığı söylenebilir. Ancak Asya ve Hindistan'da çok daha yüksek mobil alışveriş oranlarının söz konusu olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.

Bilio.com'un Temmuz 2014'te ucuzu.com'dan evrildiğini de hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.