Birleşik Krallık, yeni veri izleme tasarısı yasalaşırsa ISS'lere 175 milyon sterlin ödeyecek

Birleşik Krallık, yeni veri izleme tasarısı yasalaşırsa ISS'lere 175 milyon sterlin ödeyecek

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'in PRISM skandalının ortaya çıkmasının ardından dijital izleme faaliyetleri her yönüyle gündeme gelmeye devam ediyor. Bu alandaki son tartışma konusu da Britanya Parlamentosu'nun dijital veri takibi için ayıracağı bütçe.

Britanya Parlamentosu'nun yeni soruşturma/izleme yetkileri yasa tasarısı (pdf) internet servis sağlayıcılarının 12 ay boyunca içerik arşivlemesi yapmasını talep ediyor. Eğer söz konusu tasarı yasalaşırsa yetkili devlet birimlerinden gelecek bilgi edinme taleplerinin karşılanması zorunlu olacak.

İzleme yetkilerinin nasıl kullanılacağı her zaman tartışılacak olsa da yasanın uygulanması için harcanacak bütçe de tartışmaya açılıyor. BBC (British Broadcasting Corporation) tarafından açıklanan bilgilere göre Birleşik Krallık hükümeti internet servis sağlayıcılarına 10 yıl boyunca 175 milyon sterlin ödeyecek. İSS'ler bu sayede veri toplama ve saklama hizmetlerini devlet destekli olarak gerçekleştirebilecek.

Birleşik Krallık bu yasa çerçevesinde dijital verilerin takibini yapacak. Yani telefon konuşmaları bu çerçeveye dahil değil. Ancak böyle bir adım atılması durumunda bütçenin çok daha kabarık olacağı malum. Zira NSA'in 320 bin kişilik Bahamalar'da telefon verilerini kaydetmek için yıllık 3,4 milyon dolar harcaması gerektiği hesaplanmıştı ve Birleşik Krallık'ın nüfusu yaklaşık 65 milyon.

Resmi bilgilere göre Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yüzde 66'sı akıllı telefona sahip ve bunların yüzde 81'i telefonunu e-posta kullanımı için kullanıyor. Yüzde 62'sinde ise bir sosyal medya uygulaması yer alıyor.

İşin  bir de veri işleme tarafı var ki büyük veri maaliyetleri Moore Yasası paralelinde giderek düşse de üretilen verinin katlanarak artması veri analizi maaliyetlerinin de artmasına neden oluyor. Bildiğiniz gibi Edward Snowden, daha önce de GCHQ (Government Communications Headquarters) tarafından izleme araçlarına 1 milyar dolar harcandığını iddia etmiş ve izleme işinin finansal boyutuna dikkat çekmişti.

NSA'in ABD'li internet girişimleriyle çatışma halinde olduğu ve izinsiz izlemeler yaptığı tartışılırken, Birleşik Krallık'ın bu teklifle konuyu kökten halletmek istiyor. Tasarının yasalaşıp yasalaşmayacağı kesin değil ama her halükârda yeni bir tartışmanın başlayacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Görsel Kaynak: Benhall Aerial View - Gchq.gov.uk

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.