Yenilikçi girişimleri desteklemeyi amaçlayan Finansbank'ın bu sene 3. kez düzenlediği Geleceğin Patronları Girişimcilik Yarışması, sunum günüyle tamamlandı. Yarışmayı ve 50 bin TL'lik ödül kazanan girişim 3D Zaxe Discover adlı 3 boyutlu yazıcıyı geliştiren Zaxe 3D Baskı Teknolojileri oldu.
Sunum gününde 850 proje arasından sıyrılan ve Geleceğin Patronları Akademisi Eğitimi'ni tamamlayan 10 girişim jüri karşısına çıktı. European Fund For Southeast Europe (EFSE) katkısı ve Koç Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen yarışmada, melek yatırımcılar ve ‘melek yatırımcı adayı’ Finansbank müşterileri de sunumları izledi.
"Türkiye'de patent tescil sayısının ve melek yatırımların artması gerekiyor"
Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, geçen sene dünyada 300 bin, ABD'de 150 bin, Türkiye'de ise 103 patentin tescil edildiğini söyledi ve bu sayısı artırmanın önemine değindi. Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber ise ABD’de bugüne kadar 300 binin üzerinde melek yatırımcının yaklaşık 23 milyar dolarlık yatırım yaptığını, Avrupa’da 70 bin melek yatırımcının 5 milyar dolar, Türkiye’de ise 300 lisanslı melek yatırımcının sadece 2.8 milyon dolar yatırım yaptığını paylaştı.
Geleceğin Patronları Girişimcilik Yarışması'nda birinci olan Zaxe 3D Baskı Teknolojileri 50 bin TL ile ödüllendirilirken, tüm finalist girişimcilere 50 bin TL sıfır faizli kredi desteği ve Moroğlu Arseven Avukatlık Ortaklığı’ndan hukuk danışmanlığı desteği verileceği açıklandı.
Önemli isimlerin* jüri koltuğunda oturduğu yarışmada sunum yapan 10 girişimin kısa tanıtımlarını aşağıda bulabilirsiniz. (Numaralandırma jürinin tercih sıralamasını yansıtmaz.)
1. Zaxe Discover (Baki Gezgen, Can Geliş, Serhat Özperçin)
Zaxe Discover, endüstriyel seviyede kaliteli ve internete bağlı olarak çalışan ve çok basit kullanıcı arayüzü olan bir masaüstü 3 boyutlu yazıcı. Genel olarak eğitim kurumları, mimarlar, endüstriyel tasarımcılar, AR-GE merkezleri, maker merkezleri ve ev kullanımı amaçlı tasarlanmış. Yazılımı ve donanım tasarımı Zaxe mühendisleri tarafından geliştirildi. Cihazın Türkçe ve İngilizce kullanım arayüzü mevcut.
2. Polizom (Serkan Altuntaş , Teodora Djikic)
Polizom, yeni ilaç keşfi için milyarlarca molekülü test etmesi gereken ilaç firmalarına rakip araçlardan en az 40 kat daha hızlı çalışan bir bilgisayar programı sunuyor. Kullanılan GPU teknolojisi, yoğun paralel işleme yöntemleri ile daha hızlı hesaplama vaadediyor.
3. Stajim.net (Emre Aykan, Elis Yılmaz, Ömer Orhanalp)
Üniversite öğrencilerinin staj bulmasına aracılık eden bir ilan portalı. Firmaların daha deneyimli yeni mezunlarla çalışmasına da katkı sağlamayı amaçlıyor.
4. ServisSoft (Anıl Başaran, Eren Asığlı, Ömer Erdoğan)
ServisSoft; perakende sektöründe faaliyet gösteren, her türden ve her ölçekte firmaların üretim ve servis hizmetlerini, tek merkezden yönetebileceği SaaS altyapısına sahip bir bulut yazılımı. Üretim yapan fabrikalardan, en küçük işletmeye kadar özelleştirilebiliyor.
5. Typewonder (Arda Can Kırkoç, Aynur Gün)
TypeWonder, yazı karakteri yani font seçimini kolay ve eğlenceli hale getiriyor. Web geliştiricileri veya site sahipleri kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan, seçmiş oldukları yazı karakterlerini siteleri üzerinde anlık olarak çok kolay bir şekilde test edebiliyor.
6. İstanbulFind (Çağdaş Yılmaz, Ali Sina Karakaya, Berk Okay, Dilara Coşkun, Cefri Levi, Müge Keçeci, Mustafa Köroğlu, Yusuf Tınkır)
Turist medya ağı Turist TV, kendi bünyesinde hazırlamış olduğu destinasyon içeriklerini İstanbul’un en iyi otellerinde yayınlıyor. Ayrıca 4.5 milyon izleyici kitlesi ile Türkiye’nin en geniş otel bilgilendirme kanalı olarak kendini tanıtıyor.
7. Junivo Solutions / Smart Touchpoint Platform (Murat Eren, Ümit Tüzel, Uğur Çetin)
Smart Touchpoint Platform, müşteri davranışlarını anlamak ve onlarla kişisel iletişime girmek isteyen fiziksel mağaza sahiplerini hedefleyen bulut tabanlı analitik ve mobil pazarlama platformu.
8. Pubinno (Can Algül, Necdet Alpmen, Kemal Dumlupınar, Dilek Karasoy)
Pubinno, yiyecek içecek sektörüne özgü nesnelerin interneti çözümleri sunan bir teknoloji şirketi. İlk ürünü yeni nesil akıllı içecek dispanserleridir. Pubinno, mühendislik ve tasarım kabiliyetlerini, 2,5 trilyon dolarlık içecek sektörünü dijitalleştirmek için kullanıyor. Geliştirdiği sistem ve topladığı verilerle, içecek markaları ve satış noktalarının satış, pazarlama kabiliyetlerini arttırır, operasyonel giderlerinin azaltılmasını hedefliyor. (Bkz: Webrazzi Arena sunumu)
9. Gurmendo (Barış Kara, Berat Dağlar, Uraz Yekeler)
Gurmendo, restoran ve kafe yönetiminin akıllı telefon, bulut bilişim ve sosyal medya ile yeniden tanımlandığı yeni nesil otomasyon sistemidir. Gurmendo, işletmelerin sipariş, stok ve bütçe yönetimi ihtiyacını hiç olmadığı kadar kullanışlı ve ucuz bir şekilde karşılıyor. İşletme müşterilere ise kendi telefonları ile sipariş verebilme ve tecrübelerini dünya ile paylaşabilme imkanı vererek yepyeni bir sipariş deneyimi sunuyor.
10. Compay Ödeme Çözümleri (İrfan Aslan, Celal Gürcüoğlu, Mine Könüman, Neşen Yücel)
ComPay internet alışverişlerinde kartsız ödemeyi tercih eden müşterilere, banka hesaplarından anında ödeme yapabilecekleri online üye işyerleri ve bankalar için hacimleri artıracak, online dünyaya uygun ödeme çözümleri sunuyor. (Bkz: Webrazzi Arena Sunumu)
*Yarışmanın jürisi: Berrak Kutsoy, Didem Altop, Ebru Gürses, Elbruz Yılmaz, Emin Çapa, Emre Kurttepeli, Ebru Tan, Mehmet Buldurgan, Serdar Turan ve Sinan Şahinbaş