Haber deneyiminizi berbat eden Facebook'tan özür gibi uygulama: Notify

Haber deneyiminizi berbat eden Facebook'tan özür gibi uygulama: Notify

Facebook, haber sitelerine trafik gönderme ivmesini kaybediyor. Buna şaşırmamak da gerekiyor zira Facebook algoritmaları sayesinde haber akışınızda zamanında haber görmek gittikçe zorlaşıyor. Belki bu eksikliği tamamlayacak şekilde, haberler için Notify uygulamasını geliştiren Facebook, yeni ve bağımsız uygulamasını dün tanıttı.

Notify, isminin çağrıştırdığı gibi bir anlık bildirim uygulaması. Haberler özelinde bu son dakika gelişmeler demek olsa da, Facebook için haberleri kullanıcılara zamanında iletmenin bir yolu. Uygulamanın en etkileyici tarafı, alternatif olduğu Twitter vs gibi kanallara kıyasla, sizi bir haber kaynağından gelen tüm haberleri almaya maruz bırakmaması. Notify için yetmişten fazla yayıncıyla anlaşan Facebook, bu yayıncılardan hangi konularda bildirim alacağınız seçimini size bırakıyor. Kurgu, Twitter'ın yakın zamanda tanıttığı Moments'in hazırlanış prensibinde olduğu gibi, kullanıcı odaklı olmasıyla ayrışıyor. Çünkü sosyal ağlar haber tüketimimizi bu yönde evriltiyor.

Neyse ki Notify var...

Bu kurgusu dışında Notify, Facebook'un diğer başarısız bağımsız uygulama denemeleri gibi, fazla basit olmakla eleştirilebilir. Gelen bildirimleri kilitli ekrandan paylaşmanız veya mobil tarayıcınızdan haber kaynağına yönelmeniz mümkün. Bu bağlamda Notify, şaka gibi bir uygulama olarak tanıdığımız Yo! ve diğer anlık bildirim uygulamalarından pek de farklı değil ancak altında Facebook imzası var. (Maksat bildirim çılgınlığıysa neden Apple Watch gibi platformlar için geliştirilmediği de ayrı bir soru. Özellikle Facebook'un Messenger uygulamasını getirerek Apple Watch ile mesafesini kapatmaya başladığı düşünüldüğünde... Bu başka bir tartışmanın konusu olacak gibi görünüyor.)

Notify, kanımca, Facebook'un haber trafiğini yönetme öz güveniyle geliştirdiği Instant Articles ile başlayan girişimlerinin bir devamı niteliğinde. Ve elbette olası bir düşüşün de önüne geçmeyi amaçlıyor. Haber içeriklerinin tüketimiyle ilgili Twitter, Facebook ve Apple gibi teknoloji devleri tarafından getirilen uygulamalar en büyük ve ilk etapta İngilizce yayınlarla deneniyor. Uygulamaların küreselleşmek için zamana ihtiyacı olduğu ortada. Bu süreç, ulusal ve yerel yayıncıların Facebook'un algoritmalarıyla sınandığı bir dönem olarak geçecek, eğer alternatif bir çözüm üretilemezse.

Facebook''un mobilde haber okumayı iyileştirmeyi amaçlayan Instant Articles'ın bugüne kadar başarıya ulaşıp ulaşmadığı da soru işareti. WSJ'nin dün yayınlanan bir makalesinde Facebook ile anlaşan yayıncıların sosyal ağın sıkı sınırlandırmaları nedeniyle reklam gelirleri konusunda sorun yaşadığı belirtiliyor. Facebook bu geri dönüşler çerçevesinde daha reklamlı çözümler hazırladığını açıklıyor ve yayıncılar da Facebook'un Instant Articles makalelerine kullanıcıların haber akışlarında öncelik verilmesi durumunda daha fazla kişiye ulaşacaklarını düşünüyorlar. Her şey Facebook'un kararına kalıyor ama neyse ki Notify var: Size hangi haberi isterseniz onu gösteriyor...

Notify tahmin edebileceğiniz gibi sadece ABD için iOS App Store'dan indirilebiliyor. Denemek için bağlantıyı tıklayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.