Günümüzde perakende mağazaları gibi e-ticaret siteleri de daha fazla satış yapabilmek için 'Sevgililer Günü'nü merakla bekliyor. Fakat Çinlilerin 11 Kasım'da kutladığı 'Yalnızlar Günü'nde alışveriş çılgınlığı daha ileri bir boyuta ulaşıyor.
ComScore, Adobe, Alibaba verilerine göre Yalnızlar Günü, hem Sevgililer Günü hem de Amerikalıların Black Friday ve Cyber Monday gibi tüketim tetikleyici günlerini geride bırakan bir ticari potansiyele sahip.
Slate'in paylaştığı aşağıdaki veriler 2012'den bu özel günlerde yapılan e-ticaret alışverişlerinin artışını gösteriyor ve 11 Kasım'da kutlanan Yalnızlar Günü'nde yapılan alışverişlerin açık ara önde olduğu göze çarpıyor.
1,37 milyarlık nüfusuyla (bkz: resmi nüfus sayacı) dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'in e-ticaret devi Alibaba da elbette bu özel günü önemsiyor. 2009'dan bu yana Yalnızlar Günü'ne özel faaliyetlerde bulunuyor. 2013'ün Yalnızlar Günü'nde Tmall, AliExpress ve Taobao siteleriyle 5,8 milyar dolar satış yapan Alibaba'nın geçen yıl bu rakamı yüzde 42,6 artışla 9.34 milyar dolara yükseltmesi de bunun en iyi göstergesi.
Geçen yıl Yalnızlar Günü'nde en çok satan markalar Xiaomi, Huawei ve Haier olmuştu. Nielsen'in bir araştırması bu seneki Yalnızlar Günü'nde kişi başı harcamaların yüzde 22 artacağını gösteriyor ve yine bu markaların ciddi bir kazanç elde edeceğini gösteriyor.
11 Kasım'da satışa sunulacağı duyrulan iPad Pro'nun Çin'de raflardaki yerini alması durumunda Apple'ın Çin'deki büyümesini de hızlandıracağına şüphe yok. Apple, son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 99 büyüme yakalayarak Çin pazarının büyüklüğünden pekala faydalanmaya başlamıştı.
ABD Ulusal Perakende Federasyonu'nun paylaştığı bilgilere göre ABD'de Şükran Günü'nde geçen yol yapılan 4 günlük alışverişin tutarı 50,9 milyar dolar olarak tahmin ediliyor ki bu rakam hem e-ticaret hem de fiziksel mağazaları kapsayan bir rakam. Üstelik bir önceki yıl yapılan alışveriş tutarı ise 57,4 milyar dolar olarak belirtiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap