Kullanıcının dijital haklarını koruma performansında Google ilk sıradaysa gerisini siz düşünün

Kullanıcının dijital haklarını koruma performansında Google ilk sıradaysa gerisini siz düşünün

Dünyanın 'en güçlü' 16 internet ve telekomünikasyon şirketini kullanıcılarının dijital haklarını koruma güçlerine göre sıralayan Ranking Digital Rights projesi ilk sonuçlarını yayınladı. Bu konularda sık sık eleştirilen Google'ın ilk sırada yer aldığı listenin aslında bir kazananı yok. Yani durum vahim.

The 2015 Ranking Digital Rights Corporate Accountability Index adı verilen endeks, dev şirketlerin kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve gizlilik haklarını korumak amacıyla açıkladıkları politikalar ve taahhütlerle ilgili 31 göstergeyi baz alıyor. Bunlar arasında gizlilik politikalarını açıklama, kullanıcı bilgilerini tutma ve paylaşma ve hükümetten gelen bilgi taleplerine cevap verme gibi birçok hassas konu var.

ranking digital rights

Şirketleri bu göstergelere göre 100 üzerinden notlayan endekste yalnızca altı şirket 50'nin üstünde puan almış. İnternet şirketleri arasında en yüksek puanı alan Google'ın notu 65. Yani Google, bu taahhütlerin ancak yüzde 65'ini sağlayabilmiş. Onu 58 puanla Yahoo; 56 puanla Microsoft ve 50 puanla Twitter izliyor. Facebook ise 41 puanla 6'ıncı sırada.

Tablo telekom şirketleri açısından daha da endişe verici. Zira, birçok eksikliğine rağmen ilk sırada yer alan Vodafone'un puanı 54 ile sınırlı. Onu 50 puanla AT&T ve 30 puanla Orange izliyor.

Listedeki 16 şirketin yaklaşık yarısı 25 puanın altında ancak bu konuda en azından birkaç adım atmış oldukları görülüyor. Pratiklerinse yaygınlaşması gerekiyor. Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç internet ve telekomünikasyon şirketlerinin kullanıcılarının hangi verilerini, hangi koşullarda sakladıkları ve bu verileri kimlerle paylaştıkları konusunda kullanıcılarla daha açık bir iletişim kurmaları gerektiği.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.