Alibaba 45 milyar dolarlık sahte ve kalitesiz ürün satmış olabilir

Alibaba 45 milyar dolarlık sahte ve kalitesiz ürün satmış olabilir

Çin menşeli küresel pazar yeri Alibaba, son çeyrek finansal sonuçlarında yüzde 32 gelir artışıyla beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi ama yapılan bir araştırma Alibaba'nın 45 milyar dolardan fazla değere sahip sahte veya 'kalitesiz' ürün satışı yapmış olabileceğini gösteriyor.

New York Borsası'nda BABA sembolüyle işlem gören Alibaba, Çin ekonomisindeki dalgalanmalara rağmen yoluna emin adımlarla devam ediyor. Ancak Çin hükmetine bağlı Xinhua haber ajansının yaptığı ankete göre e-ticaret devinin gelirlerinin önemli bir kısmı sahte veya kalitesiz ürün satışlarından geliyor.

Xinhua tarafından dün yayınlanan ankete göre son çeyrekte brüt kazancı 112 milyar dolar olan Alibaba'nın sattığı ürünlerin yüzde 40'tan fazlası sahte veya kalitesiz ürünlerden ibaret. Ürünlerin yüzde 59'dan daha azı ise iyi bir kaliteye sahip.

Alibaba'nın sicili pek temiz değil

Hatırlanacak olursa Çinli şirket daha önce Gucci ile davalık olmuş ve sahte ürün satıcılarına karşı yerel markaları öne çıkarmaya çalışmıştı. Jack ma'nın Alibaba'yı sahte ürün satıcılarının kurbanı olarak tanımlaması ve Alibaba'nın ABD'deki lobi çalışmaları bu pazarın potansiyeline dikkat çeken bir ifadeydi.

Xinhua'nın paylaştığı rakamlara göre Çin'de internetten yapılan satışlar geçen yıl yüzde 40 artışla 442 milyar dolara ulaşmış durumda ve küresel e-ticaret pazarı geliştikçe Alibaba'nın ve Çin'in bu alandaki derdi de büyüyecek gibi duruyor.

New York Borsası'nda 210 milyar dolar piyasa değeri olan Alibaba'nın önümüzdeki dönemde yeni önlemler alıp almayacağını bekleyip göreceğiz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.