Mobil çağda kazanmak için kategorinizdeki en iyi uygulamayı yapmak zorundasınız

Mobil çağda kazanmak için kategorinizdeki en iyi uygulamayı yapmak zorundasınız

Naspers Grubu Küresel Strateji Direktörü Sebastiaan Vaessen, bugün Webrazzi Summit sahnesinde mobil çağda kazanan stratejileri anlattı. Dünya çapında pazar yerinden online perakendeye, mobil ticaretten ilanlara kadar e-ticaretin farklı alanlarında hizmet veren Naspers'ın da odağında artık mobil var.

"Bundan sonra internete bağlanacak olan 1 milyar kullanıcı, gelişmekte olan ülkelerden gelecek ve  mobil olacak" diyen Vaessen, mobildeki büyümenin de uygulama odaklı olarak gerçekleştiğini bir kez daha gündeme getirdi. Ancak mobil uygulamanızın başarılı olması için hiper rekabetçi koşullara hazırlıklı olmanız gerekiyor. Masaüstü ile kıyaslandığında, kullanıcıların bir sayfadan diğerine kolayca geçtiği ve bu nedenle masaüstü web tarayıcısında geçirilen zamanın oldukça bölünmüş olduğu görülüyor. Mobilde ise kullanıcı zamanının birkaç uygulamada geçiriyor ve uygulamalar arasında çoğunlukla sık sık geçiş yapmıyor. Bu birkaç uygulama arasında yer almak içinse, uygulamanızın kendi kategorisinde birinci sırada yer alması gerekiyor, Vaessen'e göre. Zira mobilde disrupt edilme şansınız, masaüstüne kıyasla çok daha kolay. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, kullanıcıların bir kategoride en çok kullandıkları uygulamaların yüzde 70'i her yıl değişiyor.

Bu iç görüler ışığında Naspers'ın stratejisine değinen Vaessen, öncelik verdikleri Endonezya, Brezilya, Güney afrika, Nijerya, Polonya, Hindistan gibi pazarlardaki uygulamaları en çok kullanılanlar arasında kalacak şekilde geliştirmeye çalıştıklarını söylüyordu. Her ne kadar ilk zamanlarda bu pazarlar için ABD referans olarak alınsa da Vaessen gelişmekte olan pazarların yenilikçi e-ticaret pratikleri açısından ABD'yi geride bıraktığını savunuyor. Hindistan'da mobil öncelikli olarak sadece uygulama üzerinden başlayan Flipkart bunun örneklerinden biri.

Naspers'ın yakın zamanda mobil öncelikli pazar yeri Letgo'ya yaptığı 100 milyon dolarlık yatırıma da değinen Vaessen, Letgo'nun genç mobil kullanıcıları hedefleme başarısı ve ikinci el satış deneyimi için oldukça kolay ve hızlı bir yol sunmasının önemli faktörler olduğunu belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.