DroneDefender radyo dalgalarıyla drone düşürecek

DroneDefender radyo dalgalarıyla drone düşürecek

Drone konusu tüm dünyada gündemde ve sıklıkla tartışılan konuların başında geliyor. Biz her ne kadar ilk etapta askeri olarak algılasak da sivil kullanım alanları da oldukça yaygın olan drone'lar ciddi tehlikeler yaratabiliyor. En sık duyduğumuz haberlerin konusu ise, havalimanları yakınlarında uçuş güvenliğini riske atan ya da uçuşa yasak bölgelerdeki uçuş yasaklarını ihlal eden sivil dronelar.

Örnek vermek gerekirse Boeing askeri kullanım alanları için denizaltıya dönüşe drone üstünde çalışırken, ABD ordusu da İHA'lar aracılığıyla elektromanyetik silahlar üstünde çalışıyor. Kısacası drone'lar artık birer silah ve tabii ki anti-drone silahlar da üretilmeye başlandı. Elbette drone'ların askeri kullanım alanları olduğu kadar sivil kullanım alanları da mevcut. Hal böyle olunca pek çok inovasyonu hayata geçiren Battelle adlı araştırma ve geliştirme şirketinin son ürünü DroneDefender, sivil alanlardaki drone kullanımlarının kontrolünü sağlamayı amaçlıyor.

Battelle DroneDefender adını verilen anti-drone silahı bildiğimiz bir çatı antenini andıran görüntüsüyle çalışıyor. Radyo dalgalarıyla, drone'un sinyallerini bozmayı başaran DroneDefender, uçuşa yasak bölgeye giren drone'ları güvenli ve kontrolli bir şekilde etkisiz hale getiriyor. Drone'ların insan hayatını etkilemeye kadar giden bir yönü mevcut ve bu alanda hukuki açıdan düzenlemeler de mevcut. Ülkemizde son olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bir taslak talimat yayınlamıştı. Düzenlemelerin hepsi, sivillerin güvenliğini sağlamaya yönelik.

Battelle DroneDefender, sivil ortamdaki kullanımıyla özellikle havalimanı, hapishane ya da askeri bölgeler gibi uçuşa yasak bölgelerin kontrolünü sağlamak amacıyla sıklıkla kullanılacak gibi gözüküyor. DroneDefender'ın nasıl çalıştığını hemen aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.