Erken aşama yatırımlarda 48 yaşın altındaki yatırımcıların 'isabet' oranı daha yüksek

Erken aşama yatırımlarda 48 yaşın altındaki yatırımcıların 'isabet' oranı daha yüksek

Facebook'un eski üst yöneticisi ve şimdinin girişim sermayedarı Chamath Palihapitiya, yatırımcılar hakkında istatistiklere dayalı çarpıcı tespitlerde bulundu. Palihapitiya, yatırımcıların yaşının önemli olduğuna dikkat çekiyor ve girişimcilere üstü kapalı bir mesaj gönderiyor.

Social Capital adlı girişim sermayesi şirketinin kurucusu ve CEO'su olan Palihapitiya, erken aşama yatırım yapan yatırımcılar için ideal zamanın 47-48 yaş öncesi olduğunu söylüyor. FounderLine programında Joe Beninato'nun sorularını yanıtlayan Palihapitiya, bu sonuca önemli bir araştırmayla ulaştıklarını da ekliyor.

Girişim sermayesi endüstrisinde 30 yıla eşdeğer bir veriyi inceleyen şirket, 3 aylık araştırmanın sonucunda bu sonuçlara ulaşmış. Söz konusu araştırmada erken aşama girişimlerin yanı sıra bir kısım Seri A ve Seri B yatırımları da incelenmiş ve tüm başarılı Seri A ve Seri B yatırımlarının yüzde 85-90 kadarını 47-48 yaş altındaki yatırımcıların yaptığı görülmüş.

Gençler oyunu daha iyi okuyup daha fazla risk alabiliyor

Facebook'un ilk yıllarında Zuckerberg'in çok yakınındaki isimlerden biri olan Palihapitiya, bu oyunda iyi iş yapmanın genç adamların işi olduğunu söylüyor. Yaşın başarılı yatırımlarla ilişkisini çok rasyonel bir şekilde açıklamasa da gençlerin işin nabzını daha iyi tuttuğunu söylüyor.

Palihapitiya, NBA takımlarından Golden State Warriors'ı satın alacak kadar ilginç bir yatırımcı. Yani oldukça farklı alanlara yatırım yapabiliyor ve araştırma sonuçlarının gençlerin risk alma hevesiyle bağlantılı olabileceğini düşünüyor.

Kendisi 34 yaşında olan Palihapitiya, gençlerin işe yarar servisleri görmede ve kurucularla empati kurmakta daha başarılı olduğunu da ekliyor. Bu yatırımcıların bekar veya yeni evlenmiş olduklarını da belirtiyor ki bir aile (eş+çocuk) sahibi olmanın risk alma içgüdüsünü bastırdığı konusunda sanırım herkes hemfikirdir.

Palihapitiya'ya göre ellili yaşlardaki biraz başarılı ve biraz daha zengin bir yatırımcı 'Hayatımın kalan 20 yılını nasıl geçirmek isteerim?' gibi sorular soruyor ve kararlarını bu düşüncelerle veriyor.

Silikon Vadisi'ndeki monotonluğun artık kör noktalar doğurduğunu yazan Sri Lanka doğumlu yatırımcı, başarılı girişim sermayesi şirketlerinde çeşitliliğin ve entelektüel çatışmanın önemine değiniyor.

47-48 yaş üstü başarılı yatırımcıların durumu ve Palihapitiya'nın 48 yaş üstünde kendi hakkında ne düşüneceği ayrı bir tartışma konusu ama girişimcilerin genç yatırımcılara öncelik vermesi gerektiğini söylemek sanırım yanlış olmaz. Tabi yaşanılan ülkede böyle bir tercih hakkı varsa...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.