FAA drone'ları izinsiz uçuran şirkete 1.9 milyon dolar ceza kesti

FAA drone'ları izinsiz uçuran şirkete 1.9 milyon dolar ceza kesti

Federal Havacılık Dairesi (FAA) drone konusunda regülasyonları belirleyen ve ceza yetkisi olan bir resmi kurum. FAA, son olarak bir drone girişimi olarak kurulan ve müşterilerine hava fotoğrafçılığı hizmeti veren SkyPan isimli şirkete tam 1.9 milyon dolarlık bir ceza kesmesiyle gündemde.

SkyPan isimli drone şirketi geçmiş yıllarda yaptığı, izinsiz ve uçuş güvenliğini hiçe sayan drone uçuşlarıyla böyle ciddi bir cezayla karşı karşıya kalmış oldu. New York ve Chicago semalarında yapılan drone uçuşları için hiçbir izin almayan şirket, bir işletme olduğu ve ticari uçuşlar yaptığı için oldukça ciddi bir cezai bedelle karşı karşıya kalmış oldu.

Hava fotoğrafçılığı yapan girişim, yaptığı 65 izinsiz uçuş yüzünden cezayla muhatap durumda. Bununla birlikte SkyPan'e gelen suçlamalar arasında hava araçlarında bulunan ve diğer uçaklardaki çarpışma önleyici sistemlere sinyal gönderen transponder adı verilen cihazın bulunmaması, irtifa raporlama ekipmanı ve iki yönlü radyo ile donatılmamış olmaması da SkyPan'e verilen cezayı ağırlaştıran konulardan.

Ülkemizde de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kurallarını belirlemeye çalıştığı drone uçuşları, özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı'nda uçuş güvenliğini bugüne dek pek çok kez riske atmıştı. Bu konuda Türkiye'de uçuş güvenliğini riske edenlerle hukuki süreç başlıyor. Ancak ABD'de şirket düzeyinde ve sivil cezalar gelmeye başlaması, drone ve izinli uçuşun ne kadar önem arz ettiğini kanıtlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.