5 yıl sonra dünyada 5,5 milyon sürücüsüz otomobil olacak

5 yıl sonra dünyada 5,5 milyon sürücüsüz otomobil olacak

Henüz dijital servisleri tam olarak otomatikleştirmiş değiliz ancak sürücüsüz otomobillerin hayatımıza girmesi için çok fazla bekleyemeyeceğiz. BI Intelligence'ın araştırması sürücüsüz otomobillerin  2019'da tam anlamıyla hayatımıza gireceğini gösteriyor.

Kendini kontrol eden otomobiller Google'ın dev projelerinden biri olsa da Mercedes gibi 100 yıllık otomobil şirketleri de bu alanda kendi bilgi birikimlerini ortaya koymaya başlıyor. Tabi klasik otomobil şirketleri parçadan bütüne doğru yol alırken Google tam otomatik bir sürüş için çalışıyor ve katedilen mesafe her anlamda daha dikkat çekici oluyor.

Şimdiye kadar toplamda 1.2 milyon mil (1.9 km) yol kateden Google'ın sürücüsüz otomobilleri, şimdiye kadar 90 yıllık sürüş tercübesine denk bir veri elde etmeyi başarmış durumda.

2020'de 5,5 milyon sürücüsüz otomobil

autopilot arabaHerhangi bir sürüsücüz araçtan elde edilen veriler tüm araçlar için anlamlı bir veriye dönüşüyor ve Google bu alanda da oldukça hızlı yol alıyor.

BI Intellgence tarafından yapılan öngörüler de kullanıcı denetimli tam otomatik araçların 2019'da trafikteki gerçek yerini alacağını gösteriyor. 2019'da yaklaşık 2,5 milyon sürücüsüz aracın yollarda olacağı ,2020'de ise bu sayının yüzde 100'den fazla artacağı tahmin ediliyor.

Keza Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve Y Combinator Başkanı Sam Altman da otopilot araçların bir kaç yıl içinde hayatımıza gireceğini düşünüyor. Uber'in bile bu pazarda gözü olduğu, Apple'ın planları ve Google'ın eski Hyundai ABD CEO'suyla anlaşması düşünüldüğünde bu öngörülerin haklılık payı artıyor.

Gartner da bu seneki yükselen eğilimler döngüsünün başında sürücüsüz otomobillere yer vermişti.

Diğer yandan tüm bu gelişmelerin odağında yer alan Google, sürücüsüz bir otomobil üretmek değil, geliştirdiği yazılımı otomobil üreticilerine satmak istiyor. Android Auto'nun Ford ve General Motors araçlarının bilgilerine sınırlı bir erişimi olduğu ifade edilse de geleneksel şirketlerin Google'a karşı sonuna kadar mücadele edecekleri oldukça net gözüküyor.

Görsel kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.