Paylaşım ekonomisi alanında önde gelen girişimlerden biri olan Blablacar, 1 yıllık Türkiye macerasının istatistiklerini paylaştı. 2014 Eylül ayı sonunda Türkiye'ye giriş yaptığını duyurduğumuz girişimin 1 yıllık performansı bu kararının isabetli olduğunu gösteriyor.
Şu anda 19 ülkede 20 milyondan fazla üyeye sahip olan Paris merkezli (gittik, gördük, çektik) girişim, kendini dünyanın en büyük şehirler arası yolculuk paylaşım ağı olarak tanımlıyor. Aynı yöne giden sürücü ve yolcuları buluşturan BlaBlaCar'ın 1 yıllık Türkiye istatistikleri şu şekilde;
- Son 1 yılda BlaBlaCar Türkiye'nin aktif üyelerinin yüzde 60’ı yolculuklarını başkalarıyla paylaşmış.
- Üyelerin yüzde 47'si sistemi tasarruflu buldukları için, yüzde 46'sı ise sosyalleşmek için tercih ediyor.
- BlaBlaCar Türkiye üyelerinin üyelerin yaş ortalaması ise 28.1 ve üyelerin yüzde 30’u 30 yaş ve üzerinde.
- Paylaşılan yolculuklar ortalama 415 km.
- En çok tercih edilen güzergahlar İstanbul-Ankara, İstanbul-İzmir ve İstanbul-Antalya. Her 3 dakikada bir İstanbul’a doğru veya İstanbul’dan bir BlaBlaCar aracı yola çıkmış.
- Geçtiğimiz Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde, Türkiye genelinde BlaBlaCar’la 160 bin boş koltuk ilanı verilmiş ama Blablacar bunların kaçının dolduğunu paylaşmıyor. Ortalama her araçta 3 koltuk olduğunu düşündüğümüzde ise 53 binden fazla aracın ilan verdiğini hesaplıyoruz ki bunun oldukça önemli potansiyel olduğunu söylemek gerek.
- Paylaşılan bir başka bilgiye göre 1 yılda paylaşılan tüm yolculuklardan elde edilen benzin tasarrufu ile dünyayı tam 1500 kez dolaşmak mümkünmüş.
Milyar dolarlık girişim
Eylül ayında aldığı 200 milyon dolarlık yatırımla değerini 1.6 milyar dolara yükselten Paris merkezli girişimin bundan sonra Türkiye'de daha da aktif olacağını tahmin etmek zor değil. Bu alandaki yerli bir girişimin yükselmesinin de aynı oranda güçleşeceği de bir o kadar aşikâr.