Britanya'nın önde gelen mimari ofislerinden Foster + Partners, dünyanın drone'lara özel ilk havalimanı ya da kısaca droneport'unu Ruanda'da inşa etmeyi planlıyor. Drone limanı için neden dünyanın en yoksul 22'inci ülkesi olan Ruanda'nın seçildiği sorusunun cevabı ise, ihtiyaç.
Yol olmaması ve ulaşım ağının yetersizliği nedeniyle Afrika'nın kırsallarına ilaç ve kan gibi acil ihtiyaçların karadan ulaştırılması oldukça zor. Bu soruna maliyet etkin bir çözüm getiren kargo drone'ları dağları, gölleri aşarak, fiziksel bir altyapıya ihtiyaç duymadan bölge köylerine ulaşabiliyor.
Drone limanı proje teklifine göre, kargo drone'ları servisi iki paralel ağda dağıtım yapacak. Bunlar medikal ve diğer acil ihtiyaçları taşıyan 3 metre kanat genişliğine sahip, 10 kg kapasiteli drone'lara ait Redline ve yedek parça, elektronik, e-ticaret ve daha yüklü diğer ürünleri taşıyan 6 metre kanat genişliğinde ve 100 kg kapasiteli drone'lara ait Blueline olmak üzere birbirini tamamlar şekilde tasarlanmış.
Foster + Partners ile birlikte Afrotech, École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL); the Norman Foster Foundation'ın üstlendiği proje ilk aşamada sağlık ihtiyaçlarına odaklanacak. Blueline'ın kullanımı için ön görülen tarih 2025 yılı.
Dünyanın ilk drone limanının ise drone'ların yalnızca iniş kalkış yaptığı ve üretildiği bir yer olması planlanmıyor. Drone limanı, Afrika'nın nüfus yoğunluğu en fazla ülkesi olan Ruanda'da halkın farklı ihtiyaçlarına da cevap veren bir yer olacak. Sağlık kliniği, dijital ürün mağazası, posta- dağıtım servisi ve e-ticaret ürünleri mağazası, drone limanında hizmet vermesi planlanan alanlar arasında.
2016 yılında başlayacak olan pilot proje kapsamında ilk üç binanın 2020 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Bu şekilde Ruanda'nın yüzde 44'üne hizmet verebileceği düşünülen drone limanları eğer başarılı olursa, ilerleyen aşamalarda Ruanda çapında 40 yeni liman inşa edilecek. Bu limanlar Ruanda'nın merkezi konumu sayesinde, Kongo gibi çevre ülkelere de erişim sağlayabilecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap