Foursquare Apple'ın 13 milyon iPhone satacağını nasıl doğru tahmin etti?

Foursquare Apple'ın 13 milyon iPhone satacağını nasıl doğru tahmin etti?

Apple, iPhone 6S ve 6S Plus'a ait ilk satış rakamlarını paylaştı. Bir rekora daha imza atan Apple, yeni iPhone modellerinin ilk üç gününde 13 milyon adet sattığını açıkladı. iPhone'ların başta Çin olmak üzere dünya genelinde yakaladığı ivme düşünülünce bunun şaşırtıcı olduğunu söylemek zor ancak konuyla ilgili sürpriz Foursquare'den geldi.

Apple'ın resmi açıklamasından dört gün önce kendi tahmini açıklayan Foursquare, 13-15 milyon adet iPhone satışı ön gördüğünü duyurmuştu. 12-13 milyon satış bekleyen Apple analistlerinin isabetli tahminlerine alışığız ancak Foursquare'in COO'su Jeff Glueck'in detaylarını paylaştığı tahmin son dönemde şirketin odaklandığı konum verisine yeniden dikkat çekmesi açısından önemli olabilir.

Zira Foursquare'in tahmini kullanıcılarının yaya trafiğine odaklanıyor. Apple'ın iPhone 5, 5S ve 6 lansmanları sırasında Apple mağazalarındaki yaya trafiğini Apple'ın resmi açıklamalarıyla birlikte değerlendiren Foursquare Place Insight ekibi, son üç yılda bu trafiğin nasıl değiştiğini aşağıdaki grafikte gösteriyor. 2012 yılından bu yana yeni iPhone lansmanlarının yapıldığı günlerde zirve yapan yaya trafiğininin ortalama yüzde 200-300 arttığını belirtiyor Foursquare.

foursquare apple

Foursquare, Apple'ın ortalama satışları ve yaya trafiğinin izlendiği lansman günlerine ait satışları arasında yıllara göre satış çarpanları hesaplıyor.

iphone slaes

Kendi verilerini Apple'ınkilerle kıyaslayan Foursquare, yaya trafiğiyle satışların bağlantılı olduğunu gösteriyor. Geriye, bu yılki tahmini belirtmek kalıyor.

foursquare apple2

Bu yıl lansman günündeki yaya trafiğinin normal bir güne göre yüzde 360 artış göstereceğini söyleyen Foursquare, buradan Apple'ın 13-15 milyon arasında bir satış rakamına ulaşacağını tahmin etmişti.

Foursquare'in hesaplama yöntemi ve bu yöntemin farklı senaryolarda ne kadar tutarlı sonuçlar vereceği tartışılabilir. Ancak iki şirkete bölünmesinden sonra, "daha akıllı" bir servis haline gelen Foursquare'in ismini bundan sonra veri odaklı konularda daha sık duymamız olası.

One Stockton Street Place Shape from Foursquare on Vimeo.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.