ABD, kamuya ait siteler için web tasarım standartlarını açıkladı

ABD, kamuya ait siteler için web tasarım standartlarını açıkladı

Dünyanın en önemli teknoloji/internet girişimlerini çıkaran Amerika Birleşik Devletleri, kamusal alandaki çalışmalarını da genişletiyor. US Chief Information Officer Council devlet kurumlarının web siteleri için uyması gereken standartları açıkladı.

E-devlet kapsamında 2012 yılında kurulan CIO.gov, ülkenin bilişim teknolojileri konusundaki stratejilerini ve harcamalarını kontrol eden kurum olarak biliniyor. Bu görev kapsamı dahilinde yayınlanan yeni standartlar da kamuya ait web sitelerinin kullanıcı deneyimini arttırmayı hedefliyor.

Şu anki duruma bakıldığında FBI gibi önemli bir teşkilatın sitesinin (fbi.gov) dahi geçmişten kalma olduğu göze çarpıyor. Bu durumu değiştirmek isteyen CIO Council'in yayınladığı standarlar da tüm web sitelerinin erişimi kolaylaştıran, esnek ve mobil uyumlu hale getirilmesini hedefliyor.

cio gov

Bu kapsamda çeşitli kaynaklar ve kılavuzlar da paylaşılıyor. 508 standartlarına uyum gözetiliyor ve geleceğin dijital devlet anlayışını yerleştirmek için çalışan 18f.gsa.gov tarafından yayınlanan bir Github sayfası da yer alıyor.

US CIO'nun renk uyumundan tipografiye kadar bir çok açıdan profesyonel bir yaklaşım sergilediği ortada. Hali hazırda bu standartlara uygun olarak hazırlanan vote.usa.gov, US Digital Services Playbook sayfaları da bu yaklaşımın başarılı örnekleri olmuş.

Malum, Türkiye de E-devlet stratejisinde ilermeye devam ediyor ama kamu kurumlarımızın web sitelerini hizaya getirmek gibi gibi güzel bir adım henüz göremedik. Belli başlı web sitelerinin durumu iyi olsa da dsi.gov.tr gibi yıllara meydan okuyan tasarımlarla karşılaşmaktan da kurtulamıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.