Zihin gücüyle kontrol edilen robotik kollarla ilgili son dönemde hatırı sayılır gelişmeler kaydedilmeye devam ediyor ancak DARPA'nın sağladığı son ilerleme teknolojinin yeni bir ufuğa yaklaştığının habercisi olabilir. "Devreyi tamamladığını" duyuran DARPA, geliştirdiği robotik kolun, sahibine dokunma hissini geri ilettiğini duyurdu.
Bugüne kadar hastaların çikolata yemek, bardak tutmak ya da kahve içmek gibi görece karmaşık hareketleri zihin gücüyle yapmasını sağlayan robotik kollar, kullanıcısının beyninden gönderilen komutların kola yalnızca iletilmesini sağlarken; DARPA koldan alınan baskı, sıcaklık gibi sinyalleri beyne iletiyor.
10 yıldan uzun süredir felç olan 28 yaşındaki bir gönüllüyle çalışan DARPA, gönüllünün beyninin hareketlerden sorumlu motor korteksini ve duyu korteksini elektronik düzeneklerle Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) tarafından geliştirilen mekanik kola bağlıyor. APL'in geliştirdiği kol, parmaklara baskı uygulandığında bunu tespit edebilen tork sensörleri yardımıyla fiziksel duyuları elektrik sinyallere çeviriyor.
Bu sinyaller koldan beyne kablolar aracılığıyla gönderiliyor. Deneyde gönüllünün parmaklarına tek tek dokunan araştırmacılar, gönüllünün gözleri kapalı bir şekilde hangi parmağına dokunulduğu konusunda yüzde 100 doğru cevap verdiğini söylüyorlar. Bununla birlikte protez kolla hisseden ilk kişi olma unvanını alan gönüllü, hissiyatın tıpkı kendi eline dokunuluyormuş kadar gerçeğe yakın olduğunu da söylüyor.
Gelişme eğer laboratuvar dışında da başarıya ulaşırsa, birçok kişinin hayatını değiştirebilecek türden. Zira zihinle kontrol edilebilen robotik kollar, bugüne kadar beyine bu tip bir geri dönüşü sağlayamadığı için ihtiyaç duyulduğunda nesneleri tutma, kavrama ve sürekli kullanmakla ilgili bekleneni veremiyordu.