Reklam engelleme uygulaması Peace, App Store'daki ilk gününde zirveye yükseldi

Reklam engelleme uygulaması Peace, App Store'daki ilk gününde zirveye yükseldi

Tumblr kurucu ortağı, Instapaper ve Overcast'in yapımcısı Marco Arment'in dün düşük tonda bir manifestoyla yayınladığı Peace uygulaması güne hızlı başladı. ABD'de App Store'un ücretli uygulamaları arasında kısa sürede zirveye çıkan uygulama, iOS 9'un en çok beklenen özelliklerinden biri olan reklam engellemeye odaklanıyor.

Türkiye App Store'da 7.99 TL'ye sunulan Peace'i yapımcısı Arment bir içerik engelleme uygulaması olarak tanımlıyor. Zira, uygulama reklamlarla birlikte diğer rakip kodlarını da engelliyor. Bunun için Ghostery'nin bloklama veri tabanını kullanmayı tercih ettiğini söyleyen Arment, böylelikle Peace'in piyasadaki reklam engelleme uygulamalarından daha hızlı çalıştığını iddia ediyor. Kısa süre içinde bu uygulamalardan yüzlerce daha yayınlanacağını düşünürsek, Peace'in bu iddiası, şimdilik, doğru olabilir.

peace ekran

Hızla birlikte Peace'in öne çıkan özelliği gizlilik. Uygulamanın gizlilik sözleşmesinde, kullanıcı verilerinin hiçbirinin toplanmadığı ve ne Peace ne de Ghostery'nin kullanıcıların web gezintisiyle ilgili bilgi aktarılmadığı belirtiliyor. Peace, Ghostery bloklama veritabanını offline bir şekilde tutuyor ve belirli aralıklarla güncelliyor.

iOS için geliştirilen Peace, yalnızca Safari'de kullanılabiliyor. Uygulamayı App Store'dan satın aldıktan sonra, eğer iOS 9 güncellemesini yaptıysanız Ayarlar'a giderek Safari'de İçerik Engelleme seçeneğinin eklendiğini görüyorsunuz. (Eğer farklı bir uygulama kullanıyorsanız bu seçeneği Safari'de zaten görüyor olabilirsiniz.) Yapmanız gereken İçerik Engelleme seçeneğinde Peace'i izin verilen uygulama olarak işaretlemek.

Adobe, yakın zamanda reklam engellemenin küresel maliyetinin 22 milyar dolara çıktığını ve iOS 9 ile birlikte 2016 yılında bu sayının 41.4 milyar dolara çıkmasını beklediğini paylaşmıştı. Sonuçlar her ne kadar tartışmalı olsa da reklam engellemenin Apple erişimi ile yaygınlaşması internette ilk etapta native reklam formatı için avantajlı bir durum yaratacak gibi görünüyor. Bununla birlikte insanların reklam görmemek için para harcıyor olması farklı gelir modellerinin yaygınlaşma zamanının geldiğini de işaret edebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.