Raspberry Pi, kendin yap (DIY) bilgisayarlarının Türkiye'deki yetkili temsilcisi SAMM Teknoloji, yaklaşık iki yıl gibi bir sürede toplam 10 bin adet Rapberry Pi satışı gerçekleştirdi. Kısa bir süre önce Raspberry Pi'ın kurucusu Eben Upton'ın da dikkatini çeken gelişme, Upton'ın Twitter hesabından duyurulmuştu.
Just heard @SammTeknoloji have shipped 10,000 @Raspberry_Pi units in Turkey. Congrats to @mustafaaksit and the team. http://t.co/T92fPZx7w1
— Eben Upton (@EbenUpton) August 30, 2015
Raspberry Pi'ın Türkiye'deki tek resmi bağlantısı olduğunu söyleyen SAMM'ın verdiği sayı, ülkede satılan toplam Raspberry Pi sayısıyla ilgili fikir veriyor. SAMM'ın müşterilerinin yüzde 95'ini ise bireysel müşteriler oluşturuyor. Türkiye'de cihazın gördüğü ilginin ardında, dünya genelinde olduğu gibi, Raspberry Pi'ın ucuz, ulaşılabilir olması var.
Raspberry Pi'ın özgür yazılım ve donanım destekli olması var Türkiye'de de bir Raspberry Pi topluluğu oluşmasına yardımcı oluyor. Raspberry Pi Türkiye Topluluğu bu grupların en bilindiklerinden ve SAMM birlikte çalışıyor, ortak etkinlikler ve atölyeler düzenliyor.
Raspberry Pi ile Meteorolojik Veri Toplamak
Bir hobi olarak kullanımı ağırlıkta olsa da, Rasberry Pi eğitim ve daha spesifik olarak bilgi teknoloji eğitimi odaklı bir cihaz. İcat edildiği Birleşik Krallık'ta, Google 2013 yılında okullara bin 500 adet Raspberry Pi tabanlı mikro-bilgisayar dağıtmıştı ve cihaz farklı eğitim kurumlarından bugün de ilgi görmeye devam ediyor. Benzer girişimleri Türkiye'ye de uyarlamak isteyen SAMM, üniversiteler ve özel okullarla görüşmelere başlamış.
Türkiye çapında Raspberry Pi Sunumları ve Eğitimleri başlatan SAMM ilk sunumunu İTÜ'de yapmış, sunumların önümüzdeki aylarda İzmir, Sakarya ve Diyarbakır ile devam etmesi planlanıyor. Özel okullar için Her Okula Raspberry Pi projesini başlatan şirket, okullara bilgisayar sınıflarındaki bilgisayarların bir bölümünü Raspberry Pi'a (oran olarak 20-30 bilgisayardan 4-5'ini) dönüştürmeyi öneriyor. ALKEV ile anlaşan SAMM, Eyüboğlu, Üsküdar Amerikan Okulları ve Şişli Terakki ile görüşmelere devam ettiğini belirtiyor. Doğa Koleji ile daha kapsamlı bir proje için çalışmalar planlanıyor.
Eğitim açılımına üniversiteleri de dahil eden SAMM'ın İstanbul Üniversitesi ile iş birliği kapsamında, Raspberry Pi ile meteorolojik dataların toplanıp, bunların analiz ve haritalanmasının yapılması da var. Bunun için gökyüzüne her ay iki kez helyum balonu gönderilmesi planlanıyor; çekilen fotoğraflarla birlikte toplanan verilerin farklı işlerde kullanılması mümkün olabilir.
Üniversite'nin halihazırda devam eden Çocuk Üniversitesi projesi için Raspberry Pi sınıfının kurulması, ilkokul ve liselerde bilgisayar deri öğretmenlerine İstanbul Üniversitesi akademisyenleri tarafından teknoloji eğitimi verilmesi de yine anlaşma kapsamında.
Raspberry Pi'ın bireysel kullanıcılarla birlikte kurumlara açılması ve Türkiye çapında eğitimde daha yaygın kullanılması SAMM için, tanışma faslının sona erip, kar topu etkisini gözlemlediği dönemin başlangıcı olabilir.
SAMM, Raspberry Pi'ın kısa bir süre önce satışa çıkan dokunmatik ekranı için de talep toplamaya başlamış. İncelemek için bağlantıyı takip edebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap