Küresel akıllı telefon pazarında üst fiyat segmentinde yarış iki, hadi bilemediniz üç, marka/model arasında geçiyor ve açıkçası o segmentin kazananı da neredeyse yıllardır pek değişmiyor. Görünen o ki Kaliforniyalı girişimciler şimdilerde alt-orta seviye telefon pazarında hızla artan Çin hakimiyetine karşı da kolları sıvamış durumda.
Apple’ın eski CEO’su John Sculley, eski Endüstriyel Tasarım Direktörü Robert Brunner ve eski CMO’su Neeraj Chauhan ortaklığında kurulan OBI Worldphone’un ilk iki modeli ‘Designed in California’ etiketiyle tanıtıldı. Hedef, gelişmekte olan ülkelerden başlayarak dünyada alt segmentten orta segmentteki akıllı telefona geçmesi beklenen 1 milyarlık kullanıcı kitlesinden pay kapmak.
San Francisco’daki basın toplantısında kurucu üçlü tarafından tanıtılan SF1 ve SJ1.5’in ambalajından arayüzüne hemen her bileşenin tasarımı Brunner’ın kurucusu olduğu, San Francisco merkezli Ammunition tasarım stüdyosunca hazırlanmış. Markanın "seçkin tasarımı ekonomik fiyatla sunma" stratejisinin uygulayıcısı da bu anlamda Brunner'dan başkası değil.
OBI Worldphone SF1
İki telefondan daha donanımlı olanı SF1 (San Francisco 1), 2GB RAM/16GB depolama ile 3GB RAM/32GB depolama seçenekleriyle geliyor. 4G/LTE bağlantı özellikli cihaz Snapdragon 615 işlemciye ve Gorilla Glass yüzeyli 5 inç, 1080p çözünürlükü ekrana sahip.
OBI Worldphone SJ1.5
Daha ekonomik olan SJ1.5 modelindeyse 5 inç 720p IPS ekran kullanılmış. 3G bağlantılı cihazın 16GB’lik dahili belleği, SF1’de de olduğu üzere, microSD ile artırılabiliyor. SJ1.5 (San Jose 1.5) MediaTek yonga setine ve 1GB RAM’e sahip. İki modelin de çift SIM özellikli olduğunu, 3000 mAh pil taşıdığını ve Android Lollipop ile işlediğini ekleyelim.
SJ1.5 modelinin vergiler hariç baz fiyatı (vergiler hariç) 130 ABD doları. SF1’in 2GB/16GB modeli 200 dolar, 3GB/32GB modeliyse 250 dolar vergi öncesi fiyatla satılacak.
Tasarımlarıyla farklılaşmaya çalışan OBI Worldphone’un bu Kasım’da satılmaya başlayacağı ülkeler Hindistan, Güney Afrika, Vietnam, Türkiye, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya ve Tayland. Markanın bir yıllık süreçte 50 ülkede aşamalı olarak piyasaya girmesi planlanıyor. Elbette tahmin edileceği üzere OBI’nın hedef pazarları Çin, Hindistan, MENA, Güney Amerika ve Doğu Avrupa. ABD ve Batı Avrupa pazarlarına sunulup sunulmayacağı konusundaysa henüz bir karar yok.
OBI’nin stok fazlası parçalarla ürettirdiği ilk pilot modelleri geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde piyasaya verilmiş, firmanın söylediğine göre de bu kısa sürede ülkede yüzde 5’lik pazar payına ulaşılmıştı.
Markayla ilgili son ilginç ayrıntıysa İtalyan sigortacılık devi Generali Group'un şirkete önemli miktarda yatırım yapmış olması. Yeni nesil uygulama ve servisler geliştiren inovatif girişimlere girişim sermayesi fonu üzerinden yatırım yapan Avrupalı firma, duyumlarıma göre, OBI'nın yaklaşık yüzde 10'una denk gelen hissesi karşılığında 20 milyon dolar civarında kaynak sağlamış. MIT Technology Review'a göre dünyanın "akıllı teknolojileri en çok benimsemiş 50 şirketi" arasında yer alan Generali, OBI vasıtasıyla yükselen ekonomilerdeki mobil kullanıcıya erişimini artırmayı planlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap