Rusya'nın Wikipedia'ya erişim engeli kalktı

Rusya'nın Wikipedia'ya erişim engeli kalktı

Rusya, Wikipedia'yı kara listeye alarak ülkeden siteye yapılan erişimi tamamen engelledi.

Roskomnadzor adıyla bilinen resmi medya regülasyon kurumunun taramalarına takılan Wikipedia'daki içeriklerden birisi, uyuşturucu ve uyuşturucu yapımı ile ilintiliydi.

Engellemeye konu olan cannabis (esrar) içerikli sayfada daha sonra gerekli düzeltmeler yapıldı. Düzeltmenin ardından da Wikipedia'ya erişim engeli kaldırılmış oldu.

Rusya'da çıkan son yasa, her türlü uyuşturucu madde ya da intihar gibi konuların işlenmemesini istiyor. Bu tarz içeriklerin teşvik edici ya da kışkırtıcı olduğunu savunan yasa, bu tarz içerikleri özendirici bulduğundan dolayı içeriklerin yer aldığı her türlü site için engelleme kararı çıkartıyor.

Bundan daha önce bloggerlar için de kısıtlayıcı yasalar çıkartan Rusya, Wikipedia'yı engellediğinde ise ülkede büyük gürültü kopmasına sebep oldu. Sadece bir içerik için tüm siteyi kapatan sistem, pire için yorgan yakmış oldu ve ardından da aldığı tepkiler üstüne birkaç saat içerisinde Wikipedia'ya erişimi tekrar açmak zorunda kaldı. Pazartesi gecesinin çok geç saatlerinde devreye giren engelleme kararı, dün sabah itibariyle kaldırıldı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.