Türkiye'de teknoloji geliştirme merkezleri ve teknoparklar konusunda ne kadar Ar-Ge yapan şirket olduğu tartışmalı. Ancak önemli istisnalar da yok değil. Reengen, bu vizyoner Ar-Ge şirketlerinden biri.
2012 yılında Burak Sefer (ODTÜ EEM), Şahin Çağlayan (ODTÜ EEM) ve Utku Simitli (ÖzÜ EEM) tarafından kurulan Reengen, akıllı şebeke alanında nesnelerin interneti ve büyük veri analizini birleştiren bir girişim. Aslında Yeşilbill adıyla 2013'te sizlere tanıtmıştık ama aradan geçen zamanda önemli gelişmeler olduğunu öğrendik ve sizlerle yeniden paylaşmak istedik.
Binalar için akıllı enerji işletim sistemi
Reengen'i kısaca 'ticari binalar için NEST' olarak tanımlayabiliriz. Ama tek yönlü değil, çok yönlü analizler yaptığı için aslında NEST'ten daha büyük bir iş yapıyor. Geliştirilen Provolta adlı akıllı enerji işletim sistemi, bir binanın tüm enerji tüketimini (HVAC - Isitma, Havalandırma ve İklimlendirme) takip ederek, gerekli optimizasyonları yapabiliyor.
Reengen'in CTO'su Şahin Çağlayan, bir ticari binanın tüm ömrü boyunca yaptığı operasyonel masrafların, o binanın inşaatında harcanan maliyetin tam 3 katı olduğunu söylüyor. Reengen'in de enerjinin başını çektiği bu yüksek operasyonel masrafları düşürmeyi hedeflediğini belirtiyor.
Kuzey ve Güney Amerika'dan müşteriler
Yeni yeni konuşulmaya başlanan BIoT (Buildings Internet of Things) alanında yer alan Reengen, şu anda büyük çaplı kamu ve özel binaları (hastaneler, AVM’ler, üniversite kampüsleri vs.) hedefleyerek satış yapıyor. 2015 yılı içinde Kuzey ve Güney Amerika’ya yayılan müşteri ve partner ağıyla bugüne kadar 510 bin dolar değerinde gelir elde etmiş. 2015 yılının geri kalanı için de 1 milyon dolara yakın tutarda anlaşmaya imza atmış.
Aşağıdaki ekran görüntüsü de Reengen'in San Francisco bölgesindeki müşterilerinin enerji tüketimlerini, karbon emisyonları vb. bilgileri gösteriyor.
NASA Ames Araştırma Merkezi'ne kabul edildi
Reengen, elbette geliştirdiği vizyoner teknolojilerle sadece müşterilerden ilgi gören bir girişim değil. Teknogirişim Sermaye Desteği'ni alarak kurulan şirket, Silikon Vadisi’ndeki NASA Ames Araştırma Merkezi’nde kabul edilen sayılı girişimlerden biri. Ayrıca 2014’te GE Innovation Challenge Enerji Kategorisi birincisi ve Silikon Vadisi'ndeki IBM Smart Camp Global finallerinde Türkiye’yi temsil eden tek girişim olmayı da başarmış.
Reengen'in CTO'su Şahin Çağlayan da NASA ve Google’ın sponsor olduğu tüm dünyadan yüksek teknoloji girişimcilerinin şeçilerek 3 aylık hızlandırmaya tabi tutulduğu Silikon Vadisi’ndeki Singularity University de Reengen’i temsil etmiş.
Oldukça net bir fayda sağlayan ve şimdiye kadar yatırım almayan Reengen'in önümüzdeki dönemde yatırım almasının mümkün ve beklenti dahilinde olduğunu söyleyebilirim. Zira Reengen'in geliştirilmesi uzun ve araştırmaya dayalı çalışmaları gerektirse de (giriş eşiği yüksek bir iş), pazar payının satış gücüyle orantılı olduğu malum.
Şu anda Türkiye'de çeşitli banka ve üniversite kampüsü gibi yerlerde kullanılan Provolta enerji işletim sistemiyle ilgileniyorsanız reengen.com'u ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.