Mozilla, Chrome eklentilerini Firefox'a getirmeye hazırlanıyor

Mozilla, Chrome eklentilerini Firefox'a getirmeye hazırlanıyor

Firefox EklentileriFirefox'un Chrome karşısında kaybeden tarayıcı konumuna düşmesi Mozilla'yı yeni adımlara zorluyor. Şirket bu çerçevede Firefox'ta yapacağı güncellemeyle Chrome eklentilerini de çalıştırabilmenin yolunu açmaya karar verdi.

Mozilla'nın açıklamasına göre yeni Firefox eklenti API'sinde güncelleme yapılacak güncelleme (WebExtensions) ve Chrome ve Opera gibi tarayıcılarla çapraz eklentiler geliştirilmesinin önü açılacak.

Bu yenilikle Chrome eklentileri kolayca Firefox'a özel hale getirilebilecek ama Firefox eklenti sahiplerinin eklentilerini yeni API'ye uyumlu hale getirmek için ciddi bir güncelleme yapması gerekecek.

Tarayıcılar arası eklenti uyumluluğu

Yeni WebExtensions API ile geliştirilen eklentiler küçük farklılıklarla Chrome, Opera, Firefox ve Microsoft Edge üzerinde kullanılabilecek ve Mozilla bu yenilikle belki de Chrome'a daha fazla kullanıcı kaptırmaktan kurtulacak. Zira Opera tarafında Chrome eklentilerini çalıştıran bir eklenti var ve kullanıcıların bundan duyduğu memnuniyeti görmek mümkün.

22 Eylül'de Firefox 41 sürümünün yayınlanması planlanıyor. Bu sürümde tarayıcıyı çoklu süreç mantığında çalıştırma (Electrolysis) yeniliği ve zararlı yazılımlara karşı da daha fazla güvenlik sunulacak. 15 Aralık'ta ise yeni eklenti API'siyle Firefox 43 sürümünün yayınlanması öngörülüyor.

Hali hazırda zararlı eklentileri kara listeye alarak güvenlik sağlamaya çalışan ancak bunun beklenen faydayı getirmediğini gören Mozilla, daha tutarlı bir yol seçerek eklentileri yayınlamadan önce gözden geçirecek. Google'ın da Chrome'da benzer bir uygulamaya geçtiğini hatırlıyorum ki bugün baktığımıza Chrome Web Store, Firefox'un eklenti dünyasından daha canlı bir konumda.

Kısacası 2016 yılı Firefox'un yeniden çıkış yapabileceği bir sene olabilir ama eski Firefox kullanıcılarının topluca geri döneceğini söylemek ise sanırım fazla iyimserlik olur. Çapraz tarayıcı eklenti geliştirmeyle ilgili ayrıntıları Mozilla blogunda bulabilirsiniz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.