Google'ın yeni tepe şirketi Alphabet'e evriminden öncesini özetleyen en iyi tanım Goooooooogle olabilir. 1998 yılında Google adıyla kurulan arama şirketinin aradan geçen 17 yıl sonunda büyüyen, biraz kilo alan, artık pişmanlıkları olan ve hızlı reflekslerini yer yer yitiren halini Goooooooogle tarif ediyor. 10 Ağustos itibariyle Goooooooogle artık yok, yerine Alphabet var...
Alphabet, hayatımıza Google'lamak gibi orijinal bir deyim kazandıran Google'dan farklı olarak, sıradan bir isim. @alphabet Twitter hesabı -belki yakında zengin olacak- sıradan bir vatandaşa ait; alphabet.com adresi ise belli ki alfabenin hikmetini Google'dan önce anlayan -üç harfli bir şirket- BMW'da. Kanımca akrostiş yazmak ne kadar orijinalse her bir harfin ayrı bir şirketi tanımladığı tüme varımcı yaklaşımıyla Alphabet de o kadar orijinal... Yine de Google'ın bunca zaman sonra hala çocukça davranabildiğini görmek iyi. Dotcom döneminin sonunu işaret eden ve .xyz alan adı uzantılarının yakında patlayacağı anlamına gelen abc.xyz adresi de o kadar fena değil. Üstelik Google, gizli bir referansla espri yeteneğini konuşturmuş.
Well, that was an interesting way to end a Monday...
— Chris Andrikanich (@alphabet) August 10, 2015
Alphabet'ten öncesine Goooooooogle'a geri dönersek: Goooooooogle; izlediğimizde bize dehşet veren robotlardan insanların şoförlüğünü ilkel bulan sürücüsüz araçlara, akıllı şehirlerden sanal gerçekliğe kadar gelecek senaryoları üzerinde çalışmayı seven bir şirket. Bunları finanse edebiliyor çünkü Google var. Google hala dünyanın en büyük mobil reklam şirketi ve arama devi olma ünvanlarını elinde tutuyor. Google'ın en önemli sorunu ise Goooooooogle'ın içinde kaybolması.
Goooooooogle'dan Google'ı çıkarınca geriye "ooooooo" kalıyor. Alphabet bu sorunu da çözüyor (Çok ciddiyim). Alphabet içinde Google'ı yalnızca G temsil ediyor. Google'ı çıkardığınızda hala anlamlı, -en azından kulağa anlamlı gelen- birçok şey kalıyor geride. Bahsettiğimiz sorun, Goooooooogle'ın son dönemde birçok üst düzey yöneticisini kaybetmesine neden olan önemli bir faktördü. Neyse ki Alphabet'te herkese yetecek kadar, harf sayısı kadar CEO ünvanı var.
Alphabet, Goooooooogle'ın ağırlaşan yapısını sistematik bir şekilde düzenleyip, bölüyor; onun yerine otonom parçalar halinde hareket edebilen bir yapı getiriyor. Wall Street'in sevinçle karşıladığı bu haber, şirketin finansal raporlamaları açısından hala ana işinde (Google) iyi performans gösterdiği konusunda daha açık mesajlar ileteceği anlamına geliyor. Değişikliğin Goooooooogle için zorunlu olduğunu söylesek de, şirketin Alphabet kadar geleneksel bir çözüme yönelmesi, 21'inci yüzyılın yönetim anlayışını değiştirmek isteyen Google'ı düşündürüyor. Google'ın payına düşen hala Alphabet şemsiyesi altındaki yenilikçi şirketlerden biri olmak...
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap