Alphabet çatısı altında yeniden yapılandırılan Google'ın yeni CEO'su Sundar Pichai

Alphabet çatısı altında yeniden yapılandırılan Google'ın yeni CEO'su Sundar Pichai

Küçük bir arama motoru olarak dünyaya gelen ve bugün bir çok alanda devasa bir şirket haline gelen Google, Alphabet adı altında yeniden yapılandırılıyor. Larry Page'in yaptığı açıklamaya göre Google artık şirket olarak Alphabet çatısı altında farklı şirketlere bölünecek.

Söz konusu yeniden yapılandırma kararının oldukça ciddi olduğunu söylemek mümkün. Zira şimdiye kadar Google altında yer alan her büyük birim (Nest, Google X Incubator vb.) bundan sonra kendi CEO'suna ve yönetim ekibine sahip olacak. Kısacası yeni Google, yani Alphabet bir 'şirketler topluluğu' olarak çalışacak. Bu şirketlerin dünyanın en yenilikçi şirketlerini içinde barındırdığını ise söylemeye bile gerek yok.

Sundar Pichai nihayet Google'ın CEO'su oldu

Yeniden yapılandırma içinde Larry Page, Alphabet'in CEO'su olarak görev alırken, Sergey Brin ise Başkan ünvanını kullanacak. Google ise Alphabet içindeki en büyük birim olacak ve Sundar Pichai de beklendiği üzere, Google biriminin CEO'su olacak.

Yeniden yapılandırma sürecinde YouTube, Android, Google Search, Gmail, Chrome ve Maps gibi ürünler yeniden isimlendirilmiyor. Alphabet altında daha şeffaf ve daha kolay yönetilebilir bir şirket yapılandırılıyor. Alphabet çatısı altındaki birimler artık finansal olarak ayrıştırılacak ve bundan sonraki çeyrek sonuçları da her birim için muhtemelen biraz daha detaylı şekilde açıklanacak.

Google'ın farklı alanlara girip girmeyeceği, Twitter gibi bir yönetim sıkıntısı yaşanıp yaşanmadığı, Larry Page'in yeni Warren Buffett olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği gibi çeşitli sorular akıllara geliyor. Ama bu yeniden yapılandırma Avrupa Birliği'nin Google'dan arama motoru ve diğer işlerini birbirinden ayırmasını istediğini de hatırlamak gerekiyor.

Google'ın değeri 400 milyar doları aşan bir şirket olarak eskisinden daha iyi performans göstereceğini şimdilik bilmiyoruz ama yatırımcıların bu durumdan hoşnut olup olmayacağını kısa süre içinde borsa hareketlerinden anlayabiliriz. (Google, NASDAQ borsasında GOOGL ve GOOG sembolleriyle işlem görmeye devam edecek.. )

Yorumlarınız?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.