İçerik pazarlamasıyla doğan Lûgat365, 'bazı kelimeler çok güzel' diyor

Bittabi, âdâbımuâşeret, âvâre, hüsnükabul, kıtipiyoz, tekâbül, pejmürde... 2015 Türkiye'sinde çok sık kullanılmayan bu gibi 'kimi mânasıyla, kimi ahengiyle, kimi de hikâyesiyle güzel' kelimeleri konu eden sosyal medya temelli içerik projesi Lûgat365'i muhtelemen duymuşsunuzdur.
İçerik pazarlamasıyla doğan Lûgat365, 'bazı kelimeler çok güzel' diyor

Bittabi, âdâbımuâşeret, âvâre, hüsnükabul, kıtipiyoz, tekâbül, pejmürde... 2015 Türkiye'sinde çok sık kullanılmayan bu gibi 'kimi mânasıyla, kimi ahengiyle, kimi de hikâyesiyle güzel' kelimeleri konu eden sosyal medya temelli içerik projesi Lûgat365'i muhtelemen duymuşsunuzdur.

Grafik tasarımcı Banu Ertuğrul ve dijital iletişim uzmanı Onur Ertuğrul tarafından (karı kocalar) hayata geçirilen Lûgat365 projesi, adından da anlaşılabileceği gibi 1 Ocak 2015'ten 31 Aralık 2015'e kadar 365 farklı 'güzel' kelimeyi anlamı, etimolojik kökeni ve edebiyat eserlerinden kullanım örnekleriyle beraber takipçilerine sunuyor.

Her gün farklı bir kelimeyi işleyen Lûgat365'in Twitter ve Instagram'da 100 bine yakın takipçisi bulunuyor. Lûgat365, aynı zamanda Güzel Kelimeler Dükkânı ile e-ticaret açılımı da yapmış. Hatta Eylül ayı içinde Galata'da fiziksel bir dükkan açılışı ve büyük bir markayla iş birliğinin de haberini şimdiden verelim.

İçerik pazarlaması alanında son dönemin en çok dikkat çeken işlerinden biri olan Lûgat365'i, sizler için yaratıcılarıyla uzun uzun konuştuk...

adabimuaseret-lugat365

Lûgat365 için bugüne kadar herhangi bir pazarlama/tanıtım harcaması yapılmamış

"Biz bu “bazı kelimeleri” çok seviyoruz. Tüm hikaye aslında böyle başladı. “Nâmütenâhî” demekten keyif alıyoruz; bir kere söyleyince tekrar tekrar söylemek istiyoruz. Yan masada birinin “hissikablelvuku” dediğini duyunca gözlerimiz parlıyor; birbirimizi dürtüyoruz. Kendimizce bu kelimelerin hakkının teslim edilmediğine kanaat getirdik." sözleriyle Lûgat365 hikayesinin çıkış noktasını aktaran Ertuğrul çifti, başlangıçta amaçlarının ilk olarak sosyal medyada bir etki yaratmak, sonrasındaysa insanların üzerlerinde taşıyabilecekleri bir kimlik unsuru haline gelmek olduğunu söylüyor.

İlk başlarda oldukça çok sert eleştirilere maruz kaldıklarını anlatan Ertuğrul çiftine göre kanaat önderlerinin 'teşebbüslerine' sahip çıkması sonucu bu direnç yavaş yavaş azalmış. Son birkaç aydır ise pek çok övgüye 'mazhar olan' Lûgat365, Mart ayıyla beraber e-ticaret operasyonuna da başlamış.

Sopsy altyapısını kullanan Lûgat365, projenin yaratıcılarından aldığımız bilgiye göre satışlardan ise oldukça memnun. Lûgat365'in bugüne kadar defter, poster ve bez çanta haricinde herhangi bir harcama yapmadığının da altını önemle çizelim.

bazikelimelercokguzel-urun-lugat365

En çok memnun kalınan mecra: Instagram

Projeye başlarken stratejilerini Twitter üzerine kurduklarını anlatan Ertığrul çifti, Instagram'ın görsel kodları ile Lûgat365'in uyum sağlayamayacağını düşünüyormuş.

"Tüm stratejiyi Twitter üzerinden kurmuştuk fakat bir-iki ay içinde Instagram bizi -tabiri caizse- kendisiyle ilgilenmemiz gerektiği konusunda uyardı. İkimiz de eski Instagram kullanıcısı olduğumuz halde, bu projenin Instagram’da bu kadar güçlenebileceğini düşünememiştik açıkçası çünkü Instagram’ın görsel kodlarını karşılayamadığını düşünüyorduk. Fakat anlaşıldı ki, mecralar kullanıcıları değil kullanıcılar mecraları kendilerine göre şekillendiriyor." sözleriyle durumu aktaran Lûgat365 yaratıcıları özellikle Instagram'ın 'repost' özelliğinden faydalanmış.

Facebook konusundaysa ikilinin tecrübesi yine oldukça ilgi çekici: "Facebook’a Instagram’dan daha fazla zaman ayırdık; ayırmıştık… Evet, Facebook'ta kullanıcılar paylaşımlarımızı beğenmekle kalmıyor, bizim paylaşımlarımızı kendi duvarlarına da taşıyorlar Bu durumda ne olması beklenir? Facebook sayfasının Twitter ve Instagram’dan çok daha geniş kitlelere ulaşması beklenir. Fakat hiç böyle olmadı. Bunun sebebi, mecrânın kendi tabiatıyla Lûgat365 içeriklerinin uyuşmaması olabilir fakat paylaşımlar bunu göstermiyor.".

İçerik pazarlama ve sosyal medya kullanımı gibi konularda örnek gösterilebilecek bir proje olan Lûgat365 (Twitter ve Instagram) hakkındaki gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.