Dünyanın en büyük uçağı Stratolaunch uzay turizmini ve uydu nakliyatını kolaylaştırmak istiyor

Dünyanın en büyük uçağı Stratolaunch uzay turizmini ve uydu nakliyatını kolaylaştırmak istiyor

Kurucuları arasında Microsoft'un da kurucularından olan Paul Allen'ın bulunduğu Stratolaunch Systems, 2011 yılında dünyanın en büyük uçağını yapmak amacıyla yola çıkmıştı. Aradan geçen 4 yıllık sürenin sonunda bu hedefe büyük ölçüde ulaşılmış görünüyor. Uzaya uydu yerleştirilmesini ve uzay turizmini daha esnek ve erişilebilir yapmak isteyen Stratolaunch, 2016 yılında test uçuşlarına başlıyor.

117,3 metrelik(385-foot)kanat uzunluğuna sahip olacak Stratolaunch, dünyanın en büyük yolcu uçağı ünvanını elinde bulunduran ve kanat uzunluğu 90 metre (300 ft) olan Airbus A380'den daha geniş olacak. Stratolaunch'ın destekçileri arasında SpaceX projesiyle uzaya uydu yerleştirmeyi hedefleyen Elon Musk da yer alıyor.

Stratolaunch uzaya yerleştirilmeye hazır uydu-roketler taşıyabilecek şekilde tasarlanmış. Taşıdığı uydu-roketleri belirli bir yüksekliğe kadar çıkartacak olan uçak ardından onları kendi ateşleme sistemleriyle baş başa bıracak, bu sayede uyduların belirlenen yörüngeye ulaşımlarını kolaylaştırmış olacak.

Yörüngeye uydu yerleştirmenin yanında şirketin ilgilendiği bir başka alan daha var: uzay turizmi. Stratolaunch'ın uzay turizminin daha satın alınabilir fiyatlara inmesine yardımcı olacağına inandığını söyleyen Paul Allen, uçağın halka açık uçuşlar için de kullanılabileceğini ifade etmiş. 2016 yılında test uçuşlarına başlayacak Stratolaunch'ın tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.