Facebook'un kullanıcıları gerçek isimlerini kullanmaya zorlaması, ilk politika haline geldiği günden bu yana tartışılan bir konu. Zira, kullanıcıların kendilerini tanımladıkları bir platform olmakla övünen Facebook için bu politika esasen size bir kimlik numarası dayatan sistemleri temel alıyor. Facebook, kulağa oldukça tanıdık gelen açıklamalarında kullanıcıların "güvenliğini sağladığını" söylüyor. Diğer taraftan bu politika, varlığını sürdürebilmesi için sizi "tanımak, takip etmek, platformu sahte kullanıcılardan ve spam'den korumak" zorunda olan şirket için oldukça önemli, bunu biliyoruz.
Buna karşın kullanıcıların Facebook'ta seçtikleri isimlerin kimlik belgelerindekiyle eşleşmemesi, bu isimlerin sahte olduğu anlamına gelmeyebiliyor. Anonimlik hayat kurtarabiliyor. Başta LGBT üyeleri olmak üzere, birçok kullanıcı için mahlasları, kimliklerinde yazanlardan daha gerçek isimler olabiliyor. Facebook'un çelişkisi geçtiğimiz Onur Günü'nde eski bir Facebook çalışanının kaleme aldığı yazıyla gündeme gelmişti. Şimdiyse Almanya'dan Facebook'un gerçek isim politikasına önemli bir darbe geldi.
Reuters'ın haberine göre, Almanya'da bir kadın vatandaş, Facebook hesabının "gerçek adı" yerine mahlasını kullanması nedeniyle bloklanması ve Facebook'un hesabı yeniden açmak için resmi kimlik belgesini zorunlu tutması üzerine Hamburg otoritesine başvurdu. Facebook hakkında şikayeti değerlendiren Hamburg veri koruma otoritesi Facebook'un kullanıcıların seçtikleri isimleri tek taraflı olarak gerçek isimleriyle değiştiremeyeceğine veya onlardan resmi kimlik belgesi isteyemeyeceğine karar verdi. Gerekçeyse kullanıcının iş konularında Facebook hesabı üzerinden kendisiyle bağlantıya geçilmemesini istemesiydi.
Kararla ilgili hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Facebook, kullanıcılarının güvenliği ve gizliliğini, diğer insanların kiminle, ne paylaştıkları konusunda emin olmasını sağlayarak güvence altına aldığını belirtiyor. Yani şirket, kurunun yanında yaşı da yaktığı politikayla ilgili bir muhasebeye girmiş değil. Halihazırda Avrupa merkezi İrlanda'da bulunan Facebook'un konuyu yasal yollardan, kendi lehine çözmesini bekleyebilirsiniz.
Görsel kaynak: Mashable