Huawei akıllı telefon pazarında yaklaşık yüzde 50 büyüdü

International Data Corporation (IDC) küresel akıllı telefon pazarı için 2. çeyrek rakamlarını açıkladı.
Huawei akıllı telefon pazarında yaklaşık yüzde 50 büyüdü

IDC akilli telefon rakamlariInternational Data Corporation (IDC) küresel akıllı telefon pazarı için 2. çeyrek rakamlarını açıkladı. Küresel akıllı telefon pazarının yıllık büyümesi yüzde 11.6 oldu ve bu oran bir çeyrekte kaydedilen en büyük ikinci büyüme oranı oldu.

IDC verilerine göre 2014'ün 2. çeyreğinde 302.1 milyon cihaz sevkiyatı yapan üreticiler, geçtiğimiz çeyrekte 337.2 milyon cihaz sevketmiş. Toplam mobil cihaz sevkiyatı sayısı ise 464.6 milyon olmuş ki bu geçen yılın aynı döneminden yüzde 0.4 daha düşük bir hacim olduğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz 3 aylık dönemde de gelişmiş pazarların üst segment akıllı telefon satışlarından ziyade, gelişen pazarlardaki düşük-orta seviye akıllı telefon pazarındaki büyümeye dikkat çekiyor. (Bkz: 1000 TL'nin altındaki en iyi akıllı telefonlar.)

Uzmanlar, Apple ve Samsung gibi listebaşı üreticiler ön planda artık 200'ün üzerinde akıllı telefon markasını takip eden IDC, yerel pazarlarda düşük ve orta seviye akıllı telefon üreten çok sayıda marka olduğunu ifade ediyor.

Samsung geriledi, Huawei sıçrama yaptı

Üreticilerin toplam pazardaki paylarına bakıldığında Samsung, yüzde 21.7 pazar payı oranıyla ilk sırada yer alırken yüzde 14.1 ile Apple 2. sırayı, yüzde 8.9 ile Huawei 3. sırayı alıyor. 2014 sonunda Çin'de Samsung'u geride bırakan ama geçtiğimiz çeyrekte Apple'ın gerisinde kalan Xiaomi ise yüzde 5.3 ile 4. sırada yer alıyor.

Listenin 5. sırasında ise Lenovo ve Motorola'nın toplamda yüzde 4.8'lik pazar payı yakaladığı görülüyor. Lenovo'nun satın aldığı Motorola, Hindistan pazarında kendini göstermeye başlamıştı.

Büyüme oranları açısından ise Huawei'in yüzde 48.1 oranındaki yıllık artışı ve Samsung'un yüzde 2.3 oranındaki gerilemesi hemen göze çarpıyor. Apple yüzde 34.9 ile yıllık kıyaslamada 2. en hızlı büyüyen marka olurken onu yüzde 29.4 büyüme oranıyla Xiaomi takip ediyor.

Önümüzdeki dönemde gelişen pazarlardaki yeni akıllı telefon sahipliği oranın benzer büyümeler getireceğini düşünebiliriz. Facebook ve Line tarafından düşük Androidli telefonlara özel uygulamaların yayınlanması (Facebook Lite, Line Lite) da bunun bir göstergesi sayılabilir. Türkiye'deki üreticilerin akıllı telefon pazarında ne kadar ilerleyebileceği ise halen büyük bir soru işareti olmayı sürdürüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.