Dilerseniz GitHub’ta yer alan başarılı ve popüler yerli repo’ları incelediğimiz yazı dizimizin (Yerli GitHub) tamamına göz atabilirsiniz.
GitHub üzerinde 400'e yakın kez star'lanan ve 23 kere de fork edilen sherlogjs kütüphanesi, kullanıcı taraflı çalışan uygulamalar için yazılımsal hataları ve kullanıcı aksiyon istatistiklerini log'luyor, yani kaydediyor. Hem geliştirme aşamasında hem de yayında olan uygulamaların kullanabildiği sherlogjs Node.js ile çalışıyor ve verileri de MongoDB aracılığıyla sunuyor.
Burak Son tarafından geliştirilen ve açık kaynak halde sunulan kütüphanenin hikayesi de tahmin edebileceğiniz gibi gerçek bir ihtiyaca dayanıyor. Çalıştığı bir proje için uzak ofiste rastlanan hatayı tekrarlamayan ekip, kullanıcı tarafındaki JavaScript hatalarını kaydeden bir mekanizma kurmaya karar veriyor.
Coğrafi konum, saat ve dil seçeneği gibi öğelerin de hatalara sebep olabileceğini düşüncesinden yola çıkılarak geliştirilmeye başlanan bu ufak proje zamanla Burak Son tarafından açık kaynak bir kütüphaneye dönüştürülmüş ve sherlogjs bugünkü halini almış.
Şu an için aktif olarak geliştirilmeye devam etmeyen proje, Burak Son'dan aldığımız bilgiye göre genellikle kullanıcıları tarafından kendi ihtiyaçları doğrultusunda bazı esnemeler ve geliştirmeler yapıldıktan sonra kullanılıyormuş. Kütüphanenin gelecek hedeflerinin başında ise MongoDB bağımlılığından kurtulmak yer alıyormuş.
Son olarak Berlin/Almanya'da çalışan bir yazılım geliştirici olan Burak Son'da Berlin'de yaşamayı/çalışmayı sorduk. Kendisinin yanıtı ise şu oldu: "Berlin, şüphesiz yazılımcılar için Avrupa'da çalışmak adına en ideal yer. Farklı yazılım alanlarında sık sık meet-up ve event'ler düzenleniyor. Bunun yanı sıra birçok firma da dünyanın her yerinden, işinde çok başarılı ekiplerle çalışıp sürekli kendinizi geliştirmenizi teşvik ediyor."