Google, RideWith uygulamasıyla yolculuk paylaşım yarışına katılıyor [Güncellendi]

Google, RideWith uygulamasıyla yolculuk paylaşım yarışına katılıyor [Güncellendi]

Ulaşım alanında sürücüsüz araçlarıyla gündeme gelen Google, bu kez gözünü yolculuk paylaşımına dikti. Farklı kaynaklardan gelen haberlere göre şirket, RideWith adını verdiği yolculuk paylaşım uygulamasını bu hafta yayınlayacak. Uygulamanın testi için İsrail'in Tel Aviv ve yüksek teknoloji bölgeleri Ra’anana ve Herzliya kentlerini seçen Google, burada iki yıl önce satın aldığı, kitle kaynaklı trafik durum/navigasyon uygulaması Waze üzerinden araç paylaşım servisi vermeye başlayacak.

Gelişmeyi doğrulayan Waze, Reuters'a Tel Aviv bölgesinde yolcululuk paylaşım konseptini kapalı betada deneyeceklerini söylüyor. Google'ın yeni uygulamasını ilk etapta Tel Aviv ve yakın şehirlerde deneyecek olması, BlaBlaCar gibi şehirlerarası yolculuklara da odaklanacağını işaret ediyor olabilir ancak servis önemli farklar da içeriyor. RideWith'in Waze navigasyon sistemiyle, sürücülerin işe giderken en sık kullandıkları rotaları öğreneceği ve onları aynı rotada araç paylaşım hizmeti arayan kullanıcılarla eşleştirmesi bekleniyor.

ridewith

Waze için gelir, Google için vizyon adımı mı?

Sürücüler için günlük iki sürüş sınırlaması olacağı ve yalnızca evden işe giden insanları eşleştireceği de yine gelen bilgiler arasında. Bu sınırlamayla, kullanıcıların bunu bir iş olarak görmesini/yapmasını engellemeyi hedefleyen Google, her bir yoculunun mesafeye göre sürücüye nominal bir ücret ödediği bir sistem geliştirmiş. Uygulama içinden yapılması beklenen ödemelerden Google'ın yüzde 15 komisyon alacağı belirtiliyor. Bu da Waze için yeni bir gelir kanalı olacağı anlamına geliyor.

Google'ın yeni uygulaması, tıpkı Volt uygulamasında olduğu gibi, şirketlerin çalışanları için yolculuk paylaşımı organize etmesini de kolaylaştıracak. Şirketlerin kendi komünitelerini oluşturabileceği uygulama, belirli bir şirkette çalışan kullanıcıların kendi arasında araç paylaşımını ücretsiz bir şekilde kullanmasına da imkan tanıyacak. Bu yönden uygulamanın yalnızca ticari anlamda nakit yaratmaktan ziyade, doğrudan trafiği azaltmak ve büyük şehirlerde verimlilik sağlamak gibi vizyoner hedefleri olduğu da çıkarılabilir. Google, bu konularla yakından ilgilendiğini yakın zamanda SideWalk girişimini başlatarak göstermişti.

Google'ın yolculuk paylaşım uygulamasının İsrail'de denendikten sonra farklı ülkelere açılması bekleniyor. Şirketin Waze'in İsrail kadar yoğun olarak kullanılmadığı bölgelerde RideWith uygulamasıyla başarılı olup olamayacağı akla gelen ilk soru. Ancak RideWith'in Waze'in daha yaygın kullanımını sağlamak gibi bir potansiyeli de olabilir.

Güncelleme: Gelişme Waze blogundan yapılan açıklamayla doğrulandı. İsrail'in Gush Dan bölgesinde, yalnızca trafiğin yoğun olduğu saatlerde erişilebilecek olan yolculuk paylaşım servisi, Waze ya da Google Play Store'da yayınlanan RideWith uygulamasıyla kullanılıyor. 

Görsel kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.