Accenture'ın geleceğin teknolojilerini test ettiği Ar-Ge laboratuvarının içinden

Accenture'ın geleceğin teknolojilerini test ettiği Ar-Ge laboratuvarının içinden

Piyasa değeri yüz milyar dolarla ifade edilen enerji şirketlerinden yerel bankalara kadar farklı endüstri ve ölçekteki yüzlerce firmaya teknoloji alanında danışmanlık hizmeti veren Accenture için geleceği ön görmek bir zorunluluk. Zira kurumsal şirketlerin dışında, çoğunlukla startup ekosistemlerinden gelen herhangi bir inovasyonun herhangi bir endüstride şirketleri hazırlıksız yakalaması artık an meselesi. Yıkıcı etkiden güç alarak rekabette öne çıkmak isteyen şirketler içinse, birilerinin gelişmeleri takip etmekle kalmayıp, bu teknolojilerin potansiyel endüstriyel etkilerini test etmesi gerekiyor.

accenture4

Geçtiğimiz yıl Ar-Ge faaliyetlerine 640 milyon dolar harcayan Accenture, müşterileri için bu teknolojileri dünya çapında ABD, Çin, Hindistan ve Fransa'da olmak üzere beş Ar-Ge merkezinde (Technology Labs) deniyor. Şirketin Fransa'da konumlanan Ar-Ge merkezi, Avrupa'nın en büyük teknokenti Sophia Antipolis'te. Avrupa'nın Silikon Vadisi olarak bilinen bölgede Accenture, dijital bankacılık ve sigortacılık pratiklerine odaklanıyor.

accenture 3

Türkiye'den basın mensuplarını Sophia Antipolis'teki Technology Lab'ine kabul eden Accenture, burada yakın geleceği kurguluyor. Akıllı evler, giyilebilirler, kimlik doğrulama sistemleri, yapay zeka ve sosyal medya gibi çok sayıda gelişmekte olan teknoloji etrafında şekillenen farklı gelecek senaryoları üzerinde çalışıyor. Perakendeden enerjiye, üretimden bankacılığa ve dijitale kadar farklı endüstrilerin gelecek teknolojileri nasıl kullanabileceğine dair onlarca örnek senaryoyu sergileyen merkezde fikir vermesi açısından, bankacılıkla ilgili alternatif senaryolardan biri şu şekilde:

Yeni nesil banka şubeleri 

Bankalar açısından şube sayısını azaltmak en verimli yöntemlerden biri olsa da, yakın gelecekte şubelerin birden bire ortadan kalkması beklenmiyor. Yeni nesil banka şubelerininse, halihazırda gözden düşen şifrelerin yerine daha güvenli kimlik doğrulama sistemleri getirmesi bekleniyor. Bunun yerini, verilerin saklanması sorununun aşılması durumunda, parmak izi, parmak damar tanıma gibi biyometrik ve 6 aşamalı imza gibi farklı güvenlik sistemleri alıyor.

accenture lab1

Müşterilerin online etkileşimleri ilgilendikleri ürünlerle ilgili takip edilebilmelerini sağlıyor. İnsan dokunuşu hala önemini koruyor ancak bunun ancak müşterinin talep etmesi durumunda yapılması her iki taraf için de avantaj sağlıyor.

Bankalarda akıllı kimlik tanıma sistemleri ve uzaktan erişim sayesinde personel sayısı azalıyor. Uzaktan kontrol edilen robotlar müşterilere banka içinde yardımcı olurken, müşteri yöneticileri müşterilerle video konferans üzerinden buluşuyor. Sistem, müşterinin sorununa en iyi cevabı verebilecek müşteri temsilcisini bulup, ekrana getiriyor. Bağlantının yüksek çözünürlüğü desteklemesi, müşteri deneyimi açısından oldukça önemli.

accenture lab

Banka içindeki kameralar, yüz ifadesinden duygu tanıyan yapay zeka girişimleri sayesinde müşterilerin, cinsiyet, yaş gibi genel bilgilerini, gizlilik kurallarını ihlal etmeden, gerçek zamanlı olarak tespit edip, ilgili kampanyaları öne çıkarabiliyor. Yine müşterilerin bunlara nasıl tepki verdiği de bir ölçüde takip edilebiliyor.

accenture yuz tanima

Merkez'de Accenture'ın düzenli olarak yayımladığı Technology Vision raporundaki teknolojilerin hemen hepsine dair pratik kurgular görmek mümkün. Rapora göz atmak isterseniz bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Accenture’ın Sophia Antipolis Innovation Lab Yönetici Direktörü Emmanuel Viale ile bu trendleri konuştuğumuz röportajımızı da izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.