Pazarlamacılar feminizmi yeniden keşfediyor

Pazarlamacılar feminizmi yeniden keşfediyor

Cannes Lions'ta öne çıkan temalarından biri de cinsiyet eşitsizliği. Bu yıl LeanIn.Org ile işbirliği içinde ilk kez verilen ve cinsiyet eşitsizliği sorununu adresleyen işleri ödüllendiren Glass Lion kategorisinin ekleyen Festival'de bu ödülü alan iki iş #LikeAGirl (KızGibi) ve This Girl Can oldu. Ödülü alan kampanyaların ortak özelliği, neredeyse bütün kadınların küçük yaşlarından itibaren karşılaştıkları ön yargı ve toplumsal damgaları sorunsallaştırmaları.

Görünen o ki endüstri "Bir gün fark ettim ki 11 yıldır bu şirkette çalışıyorum ve bütün kariyerimi erkeklere pazarlayarak geçirmişim" diyen Diageo'nun Küresel İçerik Üretim Direktörü Rosalind Healy'nin uyanışına benzer bir uyanışı yaşıyor. Bunda önemli bir etken 12,5 trilyon dolar gibi büyük bir sayı. Cannes Lions'ta Marketing to Women in the Fourth Wave of Feminism başlıklı sunumuna bu sayıyla başlayan Trailer Park Group Strateji Başkanı D’nae Kingsley, dünya çapında bütün kadınların toplam kazançlarının yaklaşık değerini veriyordu.

Bu verilere göre 2018 yılında kadınların küresel toplam geliri 18,5 trilyona ve satın alma gücünün 40 trilyona çıkması bekleniyor. Farkındalıkla kadınlara dönen pazarlamacıların yaptıkları güncel araştırmalara göre kadınların yüzde 91'i markaların kendilerini hedeflemediklerini düşünüyor.

Kadınların sıklıkla temsil edildikleri klişelerin dışında, film ve TV'de güçlü karakterler görmek istediklerini söyleyen Kingsley, 1200 kadının katılımıyla yaptıkları araştırmada, kadınların güçlü kadınları temsil eden karakterlerin "Zeki, zor, iradeli, güzel ve kendinden emin" olduğunu düşündüklerini bulduklarını belirtiyor. Buna karşın kadınlar  "merhamet ve bağımsızlık" özelliklerinin yeterince temsil edilmediğini düşünüyorlar. Günün sonunda pazarlamada kadınları hedeflemek de, herkes gibi kendilerini tanımlayan değerleri pazarlamayla ilgili.

Cannes Lions 2015’ten aktarmaya devam ettiğimiz tüm haberlere Arçelik’le Cannes Lions adresinden ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.