Amazon ürün yorum sistemini 'akıllı' hale getiriyor

Amazon ürün yorum sistemini 'akıllı' hale getiriyor

Amazon.com yorum sisteminin algoritmasını tamamen yenilediğini duyurdu. Yeni yorum sistemi, şirketin kendi içinde geliştirdiği 'machine learning' (makine öğrenimi, yapay zeka öğrenimi) sistemiyle çalışacak ve müşteriler için en faydalı yorumları tespit ederek ön plana çıkartacak.

Yorum sisteminde yapılan bu değişiklik ilk etapta ABD'de geçtiğimiz Cuma günü devreye alındı. Ancak şirket kullanıcıları bu değişiklikle ilgili bilgilendirme yapmadı. Bunun sebebi ise şirketin yeni sisteminin performansını ve kullanıcıların tepkisini bir süre ölçmek. Yeni sistemin temelinde kullanıcıların bir ürün alırken onlara en fazla yardımcı olacak kaliteli yorumların üst sıraya alınması ve belirginleştirilmesi yer alıyor.

Bununla birlikte sistem yeni yorumları ve yüksek puan ortalamasına sahip yorumları daha fazla dikkate alarak ön plana çıkartacak. Yeni yorumlar çoğu zaman daha önce yazılmış ve yüksek yıldıza sahip olduğu için üst sıralarda olan eski yorumlardan dolayı fark edilemiyordu ancak yeni algoritma bu yapıyı değiştiriyor. Aynı zamanda kullanıcıların ürünle ilgili yaşadıkları spesifik bir sorunu anlatan ya da üreticinin ürünle ilgili verdiği bilgilerde olmayan bir bilgiyi içeren yorumlarda yine yeni algoritma tarafından faydalı olarak değerlendirilecek.

Oy sisteminde ise oy verenlerin daha önce Amazon'dan alışveriş yapmış kullanıcılardan olması ve yorumu yazan kişinin o ürünü satın almış bir kişi olması yorumun niteliğini pozitif yönde etkileyecek. Bununla birlikte ürünlere yazılan yorum ve verilen puanlarla oluşan "kullanıcı inceleme" puanı da yeni sistemden etkilenecek. Amazon, ABD'de yeni devreye aldığı sistemi henüz birkaç gündür deniyor. Şirketin bu yorum sistemini ve algoritmasını diğer ülkelerde ne zaman devreye alacağı ise henüz bilinmiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.