BlaBlaCar: Yolculuk paylaşımı Türkiye'deki sürücüleri daha olumlu etkiliyor

BlaBlaCar: Yolculuk paylaşımı Türkiye'deki sürücüleri daha olumlu etkiliyor

Türkiye'de de faaliyet gösteren Avrupalı yolculuk paylaşım ağı BlaBlaCar, 10 ülkede* yaptığı bir araştırmayla yolculuk paylaşımı ve yol güvenliği hakkında nisbeten şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

Yolculuk (araç) paylaşım ağları paylaşım ekonomisinin önemli bir parçası ancak halen bir çok kişi için soru işaretleri barındıran bir sistem. Ancak küresel araştırma şirketi TNS Sofres ile Türkiye’nin de içinde yer aldığı 10 ülkede yapılan araştırmaya göre yanına yolcu alan sürücüler normalden daha dikkatli ve kurallara uygun hareket ediyor.

19 ülkede 20 milyondan fazla üyesi olan BlaBlaCar araştırmasına katılan BlaBlaCar sürücüleri, yolcuların varlığının davranışlarının olumlu yönde etkilediğini ifade ediyor. BlaBlaCar sürücülerinin yüzde 75’i, yolculuk paylaşımının kendilerini trafik kurallarına daha fazla dikkat etmeye yönelttiğini ifade ediyor ve tamamıyla odaklanmış şekilde araba kullanmalarına yardımcı olduğunu söylüyor.

Blablacar yolculuk paylasimi uygulamasi 2

BlaBlaCar kullanıcılarının yüzde 84’ü birlikte yolculuk yapmanın direksiyon başındayken kendilerini daha uyanık ve daha dikkatli tuttuğunu da ekliyor. Diğer sürücülerle kıyaslandığında ise 9 riskli sürüş davranışına yönelik sorulan sorularda, genel olarak sürücülerin yüzde 47'si çok iyi sürücüler olarak değerlendirilebilirken, BlaBlaCar sürücülerinde bu oran 70’e kadar çıkıyor.

Yolculuk paylaşımı Türkiye'deki sürücülere Avrupa'dakilerden daha olumlu etki yapıyor

BlaBlaCar'a göre Türkiye’de sürücüler, araçlarında yolcu varken Avrupalı sürücülerden daha dikkatli davranıyor. Bu durum Türkiye'de sürücülerimizin yalnız başlarına kurallara fazla dikkat etmediğini mi gösteriyor bilmiyorum ama BlaBlaCar'ın araştırmasından Türkiye özelinde çıkan sonuçlar şöyle;

  • Türkiye’de sürücülerin yüzde 76’sı, araçlarında yolcu olmasının kendilerini, trafik kurallarına daha fazla dikkat etmeye yönelttiğini söylüyor.
  • Sürücülerin yüzde 74’ü ise araçlarında yolcu olmasının, hız limitlerine uyma konusunda daha duyarlı davranmalarını sağladığını belirtiyor. Diğer Avrupa ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 57.
  • Sürücülerin yüzde 80’i, araçlarında yolcu olması durumunda, uzun mesafelerde her 2-3 saatte bir olmak üzere daha fazla mola verdiğini söylüyor. Diğer Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 61 seviyesinde.
  • Türkiye’de sürücülerin yüzde 90’ı, araçlarında yolcu varken, direksiyon başında daha uyanık ve daha dikkatli kaldıklarını belirtirken yüzde 95’i ise yolcularla birlikte seyahat etmenin eğlenceli olduğunu düşünüyor.

Yolculuk paylaşım ağını büyütmek konusunda ısrarlı olan BlaBlaCar, ortak yolculuklarının daha güvenli olması konusunda puanlama ve yorum sisteminin teşvik edici olduğunu ifade ediyor. BlaBlaCar sürücülerinin ve yolcularının büyük çoğunluğu da bu puanlamaların önemli olduğuna inandığını belirtiyor.

Şehir içi taşımacılıkta taksi ve özel araç çağırma girişimleri yeni bir dönem açtı ama şehirlerarası taşımacılıkta Blablacar'ın aynı etkiyi yakaladığını söylemek en azından şimdilik biraz zor. Ancak görünen o ki endişeler ortadan kalktıkça bu alandaki kullanım oranları da artacaktır. Benzer güvenlik risklerini Airbnb'nin de göğüslediğini belirtmeden geçmeyelim.

*Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz, Belçika, İtalya, Almanya, Polonya, Rusya ve Türkiye

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.