Alibaba şimdi de Çin'in Netflix'ini kurmak istiyor

Alibaba şimdi de Çin'in Netflix'ini kurmak istiyor

Reuters'in haberine göre e-ticaret devi Alibaba, Çin'de Netflix ve HBO benzeri yeni girişmini tanıtacak. Alibaba'nın dijital eğlence birimlerinin yöneticisine (Patrick Liu) dayandırılan bilgilere göre Tmall Box Office (TBO) adlı yeni servis 2 ay gibi bir süre içinde tanıtılacak.

Dijital eğlence alanında yatırımlar yapan Alibaba, geçen yıl Çin'in en büyük video yayın platformlarından Youku.com'nun yüzde 16.5 'ini satın almıştı. Yeni girişimin Youku ile ne kadar ilişkili olacağı bilinmiyor ama TBO'nun hem Çin ve çevre ülkelerden içerik satın alacağı hem kendi içeriklerini üreteceği belirtiliyor.

Çin'in çevrimiçi video pazarının 2018'de 90 milyar Yuan (yaklaşık 40 milyar TL) büyüklüğünde bir pazar olması bekleniyor ve TBO, elbette ki bu büyük pazarın ilk oyuncu olmayacak. Tencent, Baidu vb. rakiplerin benzer hizmetleri hali hazırda pazarı paylaşıyor.

İçeriklerin yüzde 10'u ücretsiz olacak

Ancak TBO'nun rakiplerinden bir farkı var. Yüzde 10 oranında ücretsiz içerik sunarak (bir nevi freemium) rakiplerine kafa tutmak istiyor. İçeriklerin kalan yüzde 90'ı ise yayın başına veya abonelik modeliyle satışa sunulacak.

Patrick Liu, ev içi eğlence dünyasını yeniden tanımlamak istediklerini söylüyor. İsim vererek, Çin'in Netflix'i, HBO'su olmak istediklerini de ekliyor. Alibaba'nın bunu başarıp başaramayacağı meçhul ama iyi bir deneme yapacağı söylenebilir. Diğer yandan Netflix de Çin pazarına açılma planları yapıyor. Netflix'in işinin de kolay olmadığı malum.

Görsel Kaynak: shutterstock/Pieter Beens

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.