2014 yılında VNGRS ortaklığında Serhat Bolsu tarafından kurulan Qualify, mobil uygulamalar ve web sitelerine test otomasyon hizmeti veriyor. Şirketin bulut tabanlı olarak sunduğu bu servis dışında en çok öne çıkan özelliği sahip olduğu gerçek cihaz laboratuvarı.
Günümüzün rekabetçi mobil ve web yazılım dünyasında takdir edersiniz ki kullanıcılar karşılaştıkları en ufak hata ya da kötü deneyimde uygulamayı kullanmaktan vazgeçebiliyor. Özellikle mobilde gün geçtikçe artan cihaz sayısıyla beraber yazılım testi otomasyonu da şirketler için vazgeçilmez hale geliyor.
Bu noktada kullanıcılarına bulut tabanlı ve SaaS olarak test otomasyon servisi sunan Qualify, iOS ve Android platformları üzerinde çalışan bütün üretici markalara ait mobil cihazlar ile Chrome, Firefox ve Safari gibi tarayıcılarının simulatörleri üzerinde test yapabiliyor.
Qualify ile kullanıcılar test senaryolarını web üzerinden yönetebiliyor, senaryoları istediği cihaz üzerinde çalıştırabiliyor. Qualify bulut tabanlı ve SaaS olarak sunduğu (panelden bir ekran görüntüsü) bu hizmetlerin yanı sıra sahip olduğu gerçek cihaz laboratuvarıyla da dikkat çekiyor.
Temel olarak kendisine kullanıcılarının daha iyi bir deneyim sunmayı misyon edinen Qualify'ın Serhat Bolsu'ya göre müşterilerine en büyük katkısı ise: 'Qualify’ın analizden, test tasarımına ve hatta test senaryolarının çalıştırılmasına kadar tüm süreçleri üstlenebilmesi.'
'Yazılım testi nedir biliyoruz da test otomasyonu ne oluyor?' diye soran okuyucularımıza en kısa haliyle açıklamak gerekirse; test otomasyonu, kullanıcı aksiyon ve davranışlarını (yani test senaryoları) yazılımla taklit ederek, web ve mobil platformlarda, uygulamaları otomatik olarak test etme işlemine deniyor. Bir başka deyişle sahip olduğunuz uygulamayı en ufak bir geliştirme sonrasında sıfırdan saatlerce test etmek yerine otomasyonuzu çalıştırarak dakikalar içinde yüzlerce aksiyon ve işlemi test edebilmek mümkün.
Yazılım testi konusunda bilinç arttıkça Qualify da adından söz ettirebilir
Yazılım testi ve test otomasyonu ülkemizde henüz değeri bilinmese de uluslararası anlamda oldukça değerli konular. Yazılım geliştiren, kullanıcılarına kendi sahip olduğu bir yazılımla hizmet eden tüm firmaların fazlasıyla önem vermesi gereken bu konu başlıklarına ülkemizde de verilen önem yıllar içine artacaktır.
Hatta konuyla ilgili fikir vermesi açısında bir rakam paylaşmak gerekirse; bu sene başında sizlerle paylaştığımız Türkiye Yazılım Testi Raporu'na göre, ülkemizde mobil uygulama testi yapan firmaların yarısı otomasyon yapmıyor. Bir başka deyişle uygulamalarını yalnızca manual olarak, ve belirli cihazlarda test ediyor.
Bu rakamlar ve yazılım testi alanında ülkemizde kısa vadede oluşacak talebi düşünecek olursak; Qualify anında daha fazla söz ettirebilir gibi duruyor. Girişimle ilgili sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.
İlk 5 mobil uygulama sahibi okuyucumuza ücretsiz rapor
Son olarak; haberimizi okuyup Qualify'ın kapısını çalan ilk 5 uygulama sahibi okuyucumuza, girişim tarafından ücretsiz olarak gerçek mobil cihazlarda uygulama testi yapılacağını ve test sonucunda ortaya çıkan bug'ların raporlanacağını da eklemiş olalım.