Google için artık 'arama motoru devi' tabirini kullanmak gerçekten çok küçük kalıyor. Zira şimdi de akıllı oyuncak ayı üzerinde modellenen yeni bir patent aldı ve bu durum Google'ın veri toplama konusundaki gücünün yeniden ve haklı olarak sorgulanmasına neden oluyor.
Akıllı ayıcık patenti
Google'ın aldığı yeni patent dökümanında kamera, mikrofon, hoparlör ve hareket sağlayıcı motorlar barındıran küçük oyuncaklar resmediliyor. Patentin asıl önemli olan arka planında, yani oyuncağın beyninde ise elbette Google teknolojileri yatıyor.
Bir veya birden fazla medya cihazı ile etkileşim kurabileceği belirtilen yeni cihaz elbette Google'ın sunucularıyla haberleşiyor ve zekasını da buradan alıyor. 21 sayfalık patent dökümanda usulünce açıklamalarda bulunuyor. (Bu tasarımın Amazon Echo gibi bir cihaza dair yanıltıcı bir kılıf olabileceği de ayrı bir ihtimal.)
Ne zaman karşımıza çıkacağını bilmiyoruz eldeki veriler IBM'in süper bilgisayarı Watson'a dayalı olarak geliştirilen konuşan dinazor Barney veya yazılımı kırılan Cayla adlı bebek gibi bir şey yapmak istiyor.
Google'ın veri kaynaklarının sınırsızlığı
Google, arama motoru olarak başladığı veri depolama işine zaman içinde Gmail gibi önemli bir halka daha ekledi. Chris Anderson'ın 'Bedava' adlı kitabını yazarken en önemli karakterlerden biri olarak ele aldığı Google, bu dayanılmaz çekim gücüyle veri kaynaklarını artırmanın yolunu bulmuştu.
Google, Adroid'i aldıktan sonra mobil cihazlara ve televizyonlara, Nest'i aldıktan sonra küçük ev aletlerine giden yolu açmış oldu. Akıllı gözlük Google Glass şimdilik geri tepti ama Boston Dynamics ile robot teknolojilerinde başka bir boyuta geçen Google, otomobillerimizi ise tamamen kontrolü altına almak istiyor.
Kimi otomobil üreticileri 'sürücüsüz otomobil' üretimine başlarken kimileri buna muhalif (?) bir tutum sergiliyor. En azından bunu bir reklam malzemesi olarak kullanıyor. (Bkz: Diğer bir reklam)
Sosyal ağ tarafında dikiş tutturamasa da 'gerçek hayatı internete uyarlamaya' hedefinde olan Google, özetle neredeyse yaptığımız her şeyin verisini alıp hayatımızı kolaylaştırabiliyor. Bu sayede hangi ürünü alacağımızı ve bize en uygun ürünü sunma hakkını da büyük bir güçle ele geçirmiş oluyor. Yazının başında bahsettiğimiz patent Hasbro tarafından alınsaydı bu kadar dikkat çekici olamazdı. Ancak Google'ın belki de direkt olarak dokunmadığı son alan olan çocuklara da eğilmesi, bir gün Google markalı robot bebekler de görüp göremeyeceğimizi düşündürüyor.
Ray Kurzweil ve Stephen Hawking gibi dahiler yapay zekaların insan ırkına üstün geleceği bir gelecek öngörüyor ama neyse ki Mustafa Satıcı'nın çizdiği gibi bir ihtimal daha var...