Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen Enterprize Girişimcilik Yarışması bugün yapılan törenle sonuçlandı ve kazanan üç girişim belli oldu. Bu yıl 296 fikir arasından sıyrılan 10 finalist girişim jüri karşısındaydı.
Kısaca bahsetmek gerekirse, Boğaziçi Enterprize Girişimcilik Yarışması bir akademik yıl boyunca sürüyor ve 3 etaptan oluşuyor. İlk iki etabı geçen finalist girişimciler proje danışmanı uzmanlarla çalışarak jürinin karşısına çıkıyorlar.
Webrazzi'nin de desteklediği yarışmanın bu yılki şampiyonları toplam 50 bin TL nakit ödül, Silikon Vadisi ziyareti ve çeşitli kuluçka destekleri kazandı. Yarışma sponsorlarının da çeşitli ödüller verdiği 9 finalist girişimi aşağıda kısaca tanıyabilirsiniz;
- Smart Mom: Buzağılarda görülen ishal vb. hastalıkları engellemek için geliştirilen tam otomatik bir beslenme sistemi. Buzağıların ölüm oranını düşürmeyi hedefleyen proje, üzerinde RFID modülü takılı bulunan buzağıdan elde ettiği biyometrik parametreleri değerlendirerek en uygun mama karışımını hazırlıyor.
- Distant Reality: Etrafındaki tüm görüntü ve sesi 3 boyutlu olarak kaydeden 18 lens ve 6 mikrofonlu bir kamerayla anı kaydedip daha sonra bir çeşit monitör görevini üstlenen gözlükler yardımıyla tekrar gözlemlemeyi mümkün kılıyor. Distant Reality, sahip olduğumuz kameraların insanın görme duyusunu taklit etme konusundaki başarısızlığı gidermek istiyor.
- Hava Akımlı Lenfatik Drenaj Cihazı (HALDC): Lenfödem hastalığı tedavisinde kullanıma yönelik bir medikal cihaz. İlk çalışmalarda yüzde 5'ten daha az bir hatayla etki gösteren cihaz, deneysel klinik araştırmalarla başarısını kanıtlamak istiyor.
- iKido: 0-12 yaşlarındaki çocukların gelişimine katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen bir içerik platformu. iKido Çocuk Kitaplığı uygulaması yayınevlerinden 5 yıllık süreyle lisanslanmış olan kitapları seslendirerek ve dijitalleştirerek son kullanıcıların erişimine sunuyor. Şu anda 1000 adet kitap bulunan platformun video kanalları okul öncesi çocuklara yönelik eğitim videolar sunuyor. Bireysel ve kurumsal abonelikle iKido'ya abone olunabiliyor.
- MAKEY: Modüler ardışık küçük elektronik yapboz, mıknatıslar ile birleştirilebilen ve mühendis olmayan insanların da elektronik etkileşimleri kullanabilmesini sağlayan elektronik yapı bloğu kütüphanesi.
- Neurofix: İletişim kurma ve konut vermeyi sağlayan beyin ve makine ara yüzleri tasarlayan Neurofix ekibi, beyin sinyallerini anlamlandırarak eğlence sektörüne yönelik uygulamalar ve sağlık sektörüne yönelik iletişim arayüzleri geliştiriyor. Neurofix; ALS, MS ve inme geçirmiş hastalar gibi iletişim kuramayan kişilerin acil ihtiyaçlarını belirtebileceği beyin sinyallerine dayalı bir iletişim sistemi tasarlıyor.
- Prolead: Radyasyondan koruyucu kurşun/aramid fiber kompozit yapı, iki malzemenin birleşiminden oluşuyor ve bununla üretilecek ürünlerin ilk olarak nükleer tıp tedavi merkezlerinin atom tedavi bölümlerinde kullanılması planlanıyor. Nükleer tıp merkezlerinde kullanılan kıyafetlerdeki kurşun levha yerine, aramid elyaf matrikse uygulanan partiküler haldeki kurşunun belirli bir işlemdem geçirilerek kompozit yapının oluşturulması hedefleniyor.
- Scienta Us: Geliştirilen yapay zeka sistemi, anlık üretim planlama ve çizelgeleme, üretim yönetimi ve takibi, depo yönetimi ve takibi, PLC entegrasyonu gibi özelliklere sahip.
- Heats: Bir çeşit giyilebilir teknoloji ürünü olan Heats, yoğun bakımdaki hastaların bileklerinden yatağa bağlanma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. HEATS, bünyesine takılabilir elektronik ve kablosuz akıllı takip sistemi sayesinde hastayı her an takip ederek hastayla ilgili yanlış giden bir şeyler olduğunda (kriz, titreme vb.) sağlık çalışanını anlık olarak uyarıyor. Hastanın durumuyla ilgili hekimlere istatistiki analiz raporu da sunuyor.