Küresel e-ticarette mobilin oranı yüzde 34'e yükseldi

Küresel e-ticarette mobilin oranı yüzde 34'e yükseldi

Criteo, küresel e-ticaretin nabzını tuttuğu Mobil Ticaretin Durumu araştırmasının 2015 birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Araştırma için 160 milyar doların üstünde bir ticaret hacmini esas aldığını söyleyen Criteo, dünya çapında mobil ticaretin yükselişinin bir kez daha altını çiziyor. Bulgulara göre 2015 birinci çeyrekte mobilin küresel e-ticaret içindeki payı yüzde 34'e ulaştı. Criteo bu oranın yıl sonunda yüzde 40'a çıkacağını tahmin ediyor.

E-ticaret işlem hacmi açısından dünyanın en büyük pazarlarına odaklanan raporda Güney Kore ve Japonya'da mobil ticaret oranının ilk kez yüzde 50'ye ulaştığı görülüyor. ABD'de ise bu oran yüzde 29 yani küresel yüzde 34 ortalamasının altında. Criteo Türkiye'de 2015 birinci çeyrekte yapılan online alışverişlerin yaklaşık yüzde 16'sının mobilden yapıldığını söylüyor. (PayPal, 2014 yılını kapsayan mobil ticaret araştırmasında, Türkiye'de mobil ticaretin oranını yüzde 19 olarak açıklamıştı. Burada bir düşüşten ziyade, aradaki fark her iki araştırmanın farklı örneklemlerle düzenlenmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Birbirine yakın olan her iki değer, mobilin e-ticaret içindeki oranı hakkında bir fikir veriyor.)

criteo mobil ticaert 2015

Yukarıdaki grafik Criteo'nun araştırmasına göre mobilin e-ticaret içindeki payının en yüksek olduğu ülkeleri sıralıyor. Görüldüğü gibi mobil ticaretin büyümesinde en önemli faktör akıllı telefonların kullanımı. Japonya ve Güney Kore'de m-ticaretin en az yüzde 90'ı akıllı telefonlar üzerinden yapılıyor. Birleşik Krallık'ta bu oran yüzde 44 ancak tabletler pay kaybetmeye devam ediyor. Araştırma, mobil ticarette akıllı telefonların, büyüyen ekranlar sayesinde, tabletlerin yerini almaya devam edeceğini ön görüyor.

Araştırma mobilde dönüşüm oranlarının, m-ticaretin çekinik kanal olduğu pazarlarda, henüz masaüstü seviyelerine gelmediğini söylüyor. Bu, ödeme işlemlerinin kolaylaşması, e-ticaret sitelerinin mobile göre yeniden yapılanması gibi geliştirmeleri de yıl boyunca görmeye devam edeceğimiz anlamına geliyor.

Criteo'nun araştırmasının tamamını aşağıda görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.