ZenithOptimedia: Sosyal medya reklamları yılda en az yüzde 25 büyüyecek

ZenithOptimedia: Sosyal medya reklamları yılda en az yüzde 25 büyüyecek

ZenithOptimedia'nın küresel reklam sektörü harcamalarını bölgeler bazında ele aldığı Reklam Harcamaları Tahminleri raporunun Mart 2015 sonuçları açıklandı. 2015 yılında dünya çapında reklam harcamalarının yüzde 4,4 büyüyerek 544 milyara yükseleceğini ön gören ZenithOptimedia, bunda temel faktörün online video reklamları olacağını söylüyor.

Online video en hızlı büyüyen kategori

Online videonun, tüketimin mobile yönelmesi sayesinde en hızlı büyüyen reklam kategorisi olduğunu söyleyen raporda, Ooyala Global Video Index’in 2014’ün son çeyreğindeki toplam online video tüketiminin yüzde 34’ünün mobil cihazlardan yapıldığı notuna yer veriliyor. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 17'lik bir artışı işaret ediyor. Buradan hareketle,  ZenithOptimedia, 2014 yılında 10,9 milyar dolara çıkan online video harcamalarının, her yıl ortalama yüzde 29 oranında büyüyerek, 2017 yılında 23,3 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyor.

zenith 3

ZenithOptimedia raporundan bağımsız olarak, online video tüketiminde, geçtiğimiz Ocak ayında videolarının günde ortalama 3 milyar kez izlendiğini duyuran Facebook, bir milyar kullanıcıyı geride bırakan YouTube ve canlı yayın uygulamalarının "evi" haline gelen Twitter gibi diğer sosyal ağların payı da artacak gibi görünüyor.

zenith 2

Raporda, dünya genelinde reklam harcamalarının en hızlı artış gösterdiği medyanın internet olduğuna dikkat çekiliyor. 2014 yılında yüzde 18,5 oranında büyüdüğü tahmin edilen dijital reklamların, 2014 ve 2017 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 14 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. (Türkiye'de ortalama yüzde 20'lerde seyreden bu oranın dünya ortalamasının üzerinde olduğunu da belirtmekte fayda var.) ZenithOptimedia dijital reklam kategorileri içinde display'in 2017 yılına kadar yıllık yüzde 18, ücretli arama reklamlarının yüzde 12 oranında büyüyeceğini ön görüyor. Sosyal medya reklamlarını ayrı bir kategori olarak ele alan rapor, belirlenen dönem içinde bu kategorinin  yıllık yüzde 25 oranında büyüyeceğini söylüyor.

zenith 1

Mobil, mobil, mobil...

Mobil reklamların hızlı yükselişinin devam edeceğini belirten rapor, 2017 yılına kadar bu kategorinin yüzde 39,8 oranında büyüyeceğini ön görüyor. Buna karşılık masa üstü reklamların büyümesi yüzde 4,6 ile sınırlı olacak. Mobil reklam yatırımlarının 2014 yılında 27,4 milyar dolara ulaştığını ön gören ZenithOptimedia, 2017 yılında bu sayının 75 milyar dolara çıkacağını söylüyor. İnternet reklamlarının bugün toplam reklam sektöründeki payının bugün yüzde 21,4 olduğunu tahmin eden rapor, 2017 yılında bu oranın yüzde 31,4'e çıkacağını da not ediyor. Burada önemli bir payı (yıllık yüzde 2-3) basılı gazete ve dergi reklamları kaybedecek. TV'nin bugün yüzde 39 seviyesinde olan payı ise 2017'de yüzde 37'ye düşecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.