Küresel çapta 'fintech' yatırımları 12 milyar doları geçti

Küresel çapta 'fintech' yatırımları 12 milyar doları geçti

Fintech girisimleri yatirimlari finansal teknoloji 2Yeni nesil finansal teknoloji (fintech) girişimlerinin geleneksel bankacılık sistemine yönelik tehditleri giderek büyüyor. Bu rekabette rol alan yeni girişimleri paylaşmıştık ama yatırım oranları hakkında biraz detay vermekte fayda var.

Accenture ve CB Insights'ın küresel analizine göre 2014'te zirve yapan finansal teknoloki girişimleri 12 milyar dolar yatırım çekmeyi başarmış. Söz konusu rakamlara Accenture tarafından hazırlanan "The Future of Fintech and Banking" (Finansal Teknoloji Girişimlerinin ve Bankacılığın Geleceği) başlıklı raporda yer veriliyor ve mevcut tablo net bir şekilde görülüyor.

Fintech yatırımlarında Silikon Vadisi açık ara önde

Geleneksel finans kuruluşları, gelirlerini yeni finansal teknoloji girişimlerine kaptırırken bu kaybı en düşük seviyede tutmak için hem kendini yeniliyor hem de yatırımlara eşlik ediyor. 2013-2014 arasında 730 anlaşmayla yapılan 12 milyar dolarlık yatırım, yüzde 201 oranında bir büyümeye denk düşüyor.

ABD'nin 10 milyar dolara yakın yatırımla açık ara önde olduğunu kategoride Avrupa ve Asya-Pasific bölgesi de harekete geçmiş görünüyor. Birleşik Krallık ve İrlanda içinde yapılan yatırım hacmi ve anlaşma sayısı bakımından Avrupa'da ilk sırayı alıyor.

Fintech girisimleri yatirimlari finansal teknoloji Birleşik Krallık ve İrlanda, 623 milyon dolar yatırımla (yüzde 136 artış) diğer Avrupa ülkeleriyle arasındaki farkı açarken küçük Nordik ülkelerinin 2. sırayı alması dikkat çekiyor. Nordik ülkelerinde finansal teknoloji girişimlerine geçen yıl 345 milyon dolar yatırım yapılmış. Hollanda da 306 milyon dolar, Almanya'da ise 82 milyon dolar yatırım yapıldığı raporda yer alıyor. Rusya ise daha da düşük bir yatırım oranıyla 5. sırada geliyor.

Eğer bu alanda çalışıyorsanız raporun tamamını CB Insigths'a giriş yaparak indirebilir ve sektörünüze dair daha gelecek tahminlerinde bulunabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.