E-ticarette çanlar 'mobil' için çalıyor!

E-ticarette çanlar 'mobil' için çalıyor!

Konuk yazarımız Erkan Soy, Criteo'nun Türkiye Ülke Müdürü olarak görev yapıyor.

mobil-ticaret-m-commerceMobil cihazlar artık lüks bir teknoloji ürünü olmaktan çıkıp günlük hayatın olmazsa olmaz temel bir parçası haline geldi.  Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gözlemlenen bu mobile hızlı kayış trendi, insanları olduğu kadar iş dünyasını ve sektörleri de ciddi bir biçimde etkilemeye ve satış ve pazarlama stratejilerini bu yöne kaydırmaya zorlamaya devam ediyor. Bu durum ise özellikle internetten satış yapan ve varlığını sürdürebilmek için teknolojiyi, interneti, dijital ekonomiyi ve en önemlisi de tüketicilerinin satın alma alışkanlıklarını yakından takip etme zorunluluğu olan e-ticaret sektörü için hem eşi bulunmaz bir fırsat kapısı aralıyor, hem de oyuncuları, trendleri takip edemediği noktada geride kalma ve sonuçta yok olma tehdidi ile karşı karşıya bırakıyor.

Son araştırmalarımızın tüm dünyada yapılan e-ticaret işlemlerinin yüzde 30’unun mobil üzerinden gerçekleştirildiğini gösterdiği ve yeni teknolojilere hızla adapte olabilen bir nüfusa sahip olan Türkiye’de de giderek daha fazla kullanıcının özellikle seyahat ve perakende alanlarında mobil cihazlardan alışveriş yapmayı tercih ettiği göz önüne alındığında, mobile yeterli önemi atfetmeyen e-ticaret oyuncularının ne kadar büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu açıkça görülüyor.

Eğer siz de tehlikenin farkındaysanız ve e-ticarette faaliyet gösteren bir firma olarak mobili fırsata çevirme niyetiniz varsa, aşağıdaki önerilerin size yardımcı olacağını düşünüyorum:

  • Mobil websiteniz üzerinden satış işlemlerine izin vermelisiniz

Artık pek çok e-ticaret websitesi mobil cihazlarda da görüntülenebiliyor, gezilebiliyor. Ancak hala yapmadıysanız, ziyaretçilerinizin ürünlerinize göz gezdirmenin ötesine geçip satın alma işlemlerini de yapabileceği bir mobil websitesi oluşturmanızın vakti geldi de geçiyor bile. Ürün görüntülemelerini satışa çevirebilecek bu önemli özelliği eklerken tüketicilerin kullandığı işletim sistemlerini de göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız. Örneğin, küresel e-ticaretin üçte ikisinin Android cihazlar üzerinden yapıldığı düşünüldüğünde, mobil websitenizin Android işletim sistemli tüm cihazlara uygun şekilde tasarlanması, satışlarınızı artırmada size yardımcı olabilir.

  • Mobilde hızlıca, zahmetsizce alınabilen ürünler daha revaçta

Dokunmadan da kolaylıkla seçilebilecek, hızlıca alınıp gönderilebilecek ve teslimattan sonra hemen kullanılabilecek ürünler mobil cihazlar üzerinden yapılan alışverişlerde daha fazla tercih ediliyor (örneğin Türkiye’de ‘seyahat’, mobil satın alımların en yüksek olduğu alan). Bu doğrultuda mobilde, üzerinde fazla düşünülmesi gerekmeyen, bir anlık dürtüyü satışa dönüştürebilecek ürünleri öne çıkarmanız faydalı olabilir.

  • Ödeme, kolaylıkla yapılabilmeli

Hiçbir mobil cihaz kullanıcısı, kendilerini sürekli bir sayfadan diğerine yönlendiren websitelerinden hoşlanmıyor. Mobil kullanıcılar sürekli hareket halinde oldukları için de kolaylıkla, hızlıca, sayfalar arasında fazla yönlendirme olmadan ödeme yapabilmeleri önem taşıyor. Örneğin, pazarlamacılar reklamları direkt satın alma sayfasına yönlendirerek bu işlemin kolaylaşmasını sağlayabilir. Mobil alışveriş söz konusu olduğunda ne kadar az tıklama, o kadar çok satış anlamına geliyor.

  • ‘Mobil,’ akıllı telefonlardan ibaret değil

Her ne kadar “mobil cihaz” denince akla ilk önce akıllı telefonlar geliyor olsa da insanların farklı cihazları, farklı zamanlarda kullandığını da unutmamak gerekiyor. Örneğin gündüz çalışırken masaüstü bilgisayarını tercih eden tüketiciler, sabah ve akşam saatlerinde akıllı telefonlarını, hafta sonları ise ağırlıklı olarak tabletlerini kullanıyor. Bu nedenle de hedef kitlelere verimli bir şekilde ulaşabilmek için istenilen mesajların tüm bu cihazlar üzerinden, istikrarlı bir şekilde verilebilmesi gerekiyor. Bu durum, e-ticaret firmalarının ve reklamverenlerin cihazlar arası hedefleme yapabilme becerilerinin olmasını oldukça önemli kılıyor.

  • Profesyonel teknoloji firmalarıyla işbirliği yapılmalı

İster uluslararası, ister yerel satış yapıyor olun, profesyonel teknoloji firmalarıyla işbirliği yaparak hedefleme becerilerinizi optimize etmeniz satışlarınıza olumlu yansıyacaktır. Bu sayede ürünlerinizin, onları satın almaya daha yatkın tüketiciler tarafından görüntülenmesini sağlayabilir, satışlarınızı artırabilirsiniz.

Kapak görseli: Tarchyshnik Andrei/Shutterstock
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.