Mayadan gül kokusu üretmek ya da karbondioksit emisyonunu yakıta çevirmek gibi sıra dışı projelerle bugüne kadar adından söz ettiren Ginkgo Bioworks, Felicis Ventures, OS Fund, Data Collective, iGlobe Partners ve Vast Ventures'dan 9 milyon dolarlık birinci tur yatırım aldığını duyurdu. Bugüne kadar aralarında Webrazzi kurucusu Arda Kutsal ve ininal kurucusu Bülent Tekmen gibi yakından tanıdığımız isimlerin de olduğu bir grup melek yatırımcı tarafından desteklenen Ginkgo, Y Combinator'a kabul edilen ilk biyoteknoloji girişimlerinden biri.
2008 yılında, sentetik biyolojinin "Baba"sı olarak tanınan Tom Knight tarafından kurulan Ginkgo Bioworks, yatırımla birlikte "dünyanın ilk otomatik organizma mühendislik dökümhanesi" olarak niteliği 18 bin metrekarelik yeni nesil bakteri tasarım ve üretim tesisi Bioworks1'ı da açtığını duyurdu. Boston'daki tesis, bakteri üretiminde kullanılan günümüz teknolojilerinin hız ve verimlilik gibi öncelik sorunlarını adresliyor.Ginkgo Bioworks, yararlı bakterilerin tasarım ve üretimini değiştirecek iddialı teknolojiler üzerinde çalışıyor.
Başta ilaç ve gıda olmak üzere birçok endüstriyi yakından ilgilendiren bu gelişme, Ginkgo'nun gördüğü yakın ilgiyi de açıklıyor. Zira, tesisin operasyona başlamasıyla birlikte halihazırda Fortune 500 şirketlerinden 20 farklı bakteri tasarım siparişi alan Ginkgo, "ürünlerinin" dağıtımına başlayacak. Bununla birlikte yeni bir üretim tesisi Bioworks2 üzerinde çalışan Ginkgo, tesisin inşaatına 2017 yılında başlayacağını söylüyor.
Biyolojiyi robotik ve ileri yazılım teknolojileriyle değiştiren Gingko hakkında, Felicis Ventures Yönetici Ortağı Aydın Şenkut girişimin geliştirdiği araçların, biyoloji tasarımını kod yazmak kadar kolay hale getirmeye başladığını söylüyor.
Daha önce DARPA ve diğer devlet destekli araştırma fonlarından 15 milyon dolarlık destek alan Ginkgo, DNA kod yazımını otomatize etmek gibi görevleri başarıyla yerine getiren teknolojisiyle biyoteknoloji alanında gelecek vaat eden önemli girişimlerden biri. Girişimin önündeki en önemli sınavsa bu teknolojinin ciddi bir ölçekte kullanılabileceğini göstermek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap